Actueel

Winkels Techniek bouwt mee aan hybride OK ZGT Almelo

15 mei 2018

Op de locatie Almelo van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) werd kortgeleden de hybride operatiekamer in gebruik genomen. Deze hypermoderne OK combineert een conventionele OK met een röntgenkamer. Dit maakt het mogelijk om tijdens operaties met röntgenbeelden in het lichaam van de patiënt te kijken. Daardoor kunnen operaties sneller en accurater worden uitgevoerd. Winkels Techniek droeg vanuit het bouwteam bij aan deze medische innovatie, door zorg te dragen voor het elektrotechnische deel van de installatietechniek.

Intensieve samenwerking voortraject

Het projectteam van ZGT, Siemens (leverancier medische apparatuur) Dura Vermeer (aannemer), Heijmans (installatietechniek W), Royal HaskoningDHV (adviseur) en Winkels Techniek (installatietechniek E) vormen het bouwteam, dat gezamenlijk aan de slag ging met het ontwerp en de bouw van de hybride OK. In de aanloop naar de bouw van de OK werd intensief samengewerkt. Arnold van Zeijst, projectleider Ziekenhuizen van Winkels Techniek, is voorstander van het werken in een bouwteam. “Nauw samenwerken in een bouwteam reduceert verspilling aanzienlijk”, zegt hij. Als voorbeeld noemt hij de BIM-sessies, die volgden op de ontwerpfase. “In die sessies hebben we het ontwerp tot in detail uitgewerkt, waardoor je onder andere zicht krijgt op conflicten tussen verschillende installatie-onderdelen.” Door in zo’n vroegtijdig stadium zo gedetailleerd naar het ontwerp te kijken en het door te rekenen, voorkom je verassingen tijdens de daadwerkelijke bouw.

Specialist in het ziekenhuis

Arnold van Zeijst kijkt met trots terug op het traject: “Doordat je te maken hebt met geavanceerde apparatuur en een koppeling tussen diverse disciplines in medisch geclassificeerde ruimtes, is een project als dit altijd een uitdaging. Jarenlange ervaring in ziekenhuizen en gespecialiseerde collega’s maken dan het verschil.”

Winkels Techniek bouwt mee aan hybride OK ZGT Almelo
Terug
  • Delen:
Winkels had de kennis in huis om onze ambities waar te maken.
Maurice Beijk - Nieuwbouw Unipro BV