Actueel

Hoe bestrijd je legionella tijdens de coronacrisis?

05 mei 2020

Je handen wassen. De vaatwasser draaien voor schone kopjes en bekers. Een toiletbezoek. Verschillende handelingen waarmee je leidingwater normaal gesproken automatisch ververst in je bedrijfspand. Maar door de coronamaatregelen staan veel bedrijfspanden er tot en met september nog verlaten bij. Het gevolg: een verhoogde kans op legionella door stilstaand leidingwater.

Waarom legionellapreventie

De legionellabacterie komt van nature voor in bodem en (drink)water en groeit bij temperaturen tussen 25 en 55 graden Celsius. Wanneer de bacterie groeit en zich verspreidt in waterleidingen, kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Je kunt besmet raken met de legionellabacterie door kleine druppeltjes (nevel) in te ademen. Er zijn mensen die niets merken van deze besmetting, maar je kunt ook een lichte griep of een hevige longontsteking (veteranenziekte) oplopen. De kans op besmetting verlaag je door eenheden van de legionellabacterie in leidingwater zo laag mogelijk te houden.

Tips om legionella te bestrijden

Om de eenheden van de legionellabacterie in het leidingwater zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk het leidingwater wekelijks te verschonen. We geven je hiervoor de volgende tips:

  • Spoel alle tappunten wekelijks circa 10 minuten.
  • Spoel zowel koud als warm water.
  • Denk eraan om deze acties periodiek te blijven uitvoeren.
  • Blijf thermische desinfectie periodiek uitvoeren; juist bij een beperkt gebruik van de installatie is dit zeer belangrijk.
  • Spoel de toiletten wekelijks door.
  • Als het toilet is voorzien van een wc-deksel, spoel dan door met gesloten deksel om ontstaan van kleine waterdruppels in de lucht te verminderen.

Heb jij in deze periode nog geen preventieve maatregelen uitgevoerd? Dan raden we aan om hier nu mee te starten en de hierboven beschreven handelingen structureel op te pakken.

Hulp bij legionellapreventie

Heb jij als gebouwbeheerder of -eigenaar van een pand geen tijd of middelen voor structurele uitvoer van preventieve maatregelen? We helpen je graag verder. Dit doen we door leidingen manueel door te spoelen of het spoelen te automatiseren.

Allereerst helpen wij door alle tappunten in gebouwen wekelijks door te spoelen volgens de hierboven beschreven maatregelen. Bij langdurige stilstand van water brengen wij indien gewenst de concentratie van de legionellabacterie in kaart. Dit doen wij door afname van watermonsters. Is de concentratie van de legionellabacterie te hoog? Dan helpen wij aanvullend om de concentratie terug te brengen door alle tappunten langdurig door te spoelen.

Intelligente spoelsystemen

Voor het spoelen van waterleidingen kan ook gebruik worden gemaakt van intelligente spoelsystemen. Deze zijn goed toepasbaar op lange voedingsleidingen die weinig gebruikt worden. We plaatsen dan een klep op het tappunt die via een sensor de temperatuur en tijd meet. Op basis van deze gegevens opent de klep automatisch om het water tijdig te verversen. De klep kan indien nodig ook op afstand worden bediend.

Meer informatie

Heb jij vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij de preventieve maatregelen voor jouw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze serviceafdeling via telefoonnummer 0572-354555 (Raalte e.o.) of 088-4262000 (Enschede e.o.) of mail naar info@winkelstechniek.nl.

Gerelateerde onderwerpen

 

Hoe bestrijd je legionella tijdens de coronacrisis?
Terug
  • Delen:
Winkels had de kennis in huis om onze ambities waar te maken.
Maurice Beijk - Nieuwbouw Unipro BV