Actueel

Vier slimme oplossingen voor coronamaatregelen

06 mei 2020

Mark Rutte kondigde het aan tijdens de laatste persconferentie: we zullen de anderhalvemeter- en hygiënemaatregelen moeten naleven om delen van de maatschappij te herstarten. Deze maatregelen zijn voor veel bedrijven één grote puzzel. Want hoe continueer je je bedrijfsprocessen terwijl je alle coronamaatregelen naleeft? Slimme technologische oplossingen zijn een stap op weg naar het antwoord. Ze geven op basis van data advies over bijvoorbeeld gebouwbeheer en onderhoud.

Slimme technologische oplossingen

Investeren in slimme oplossingen voor gebouwbeheer en onderhoud is op dit moment geen gek idee. We gaan door de coronacrisis de komende tijd op grote schaal anders werken. Slimme technologieën bieden ondersteuning bij dit nieuwe werk, maar bieden ook mogelijkheden voor naleving van de coronamaatregelen. En als de coronacrisis voorbij is, dan heb jij met deze technologieën alvast geïnvesteerd in een duurzame toekomst. Twee vliegen in één klap dus. Bij Winkels Techniek bedachten we daarom vier voorbeelden om je te inspireren:

1. Smart parkeren

Voor veel bedrijven is kentekenherkenning een eerste stap naar verdeling van schaarse parkeerruimten. Je plaatst bij de ingang van het parkeerterrein een camerasysteem dat het kenteken van voertuigen herkent. Deze herkenning biedt tal van mogelijkheden. Zo wijst het systeem bezoekers direct vanaf de ingang een parkeerplaats toe. Daarbij bepaal je zelf of je bepaalde parkeerplaatsen (tijdelijk) leeg laat. Met deze lege ruimten garandeer je jouw bezoekers dat zij bij het uitstappen een juiste afstand behouden. Ook beperk je het aantal bezoekers al vanaf de parkeerplaats. Is de coronacrisis voorbij? Dan zorg je er met dit systeem juist voor dat elke parkeerplek zo goed mogelijk wordt benut. Met kentekenherkenning ben jij verschillende parkeerscenario’s de baas.

2.   Bezoekers tellen

Het is voor veel bedrijven een probleem: het tellen van bezoekers in hun pand. Bezoekerstelsystemen zijn een uitstekende oplossing. Deze systemen, bestaand uit camera’s en slimme software, houden bij hoeveel personen naar binnen gaan en vervolgens weer naar buiten komen. Ook krijg je een waarschuwing als het definitieve aantal (bijna) is bereikt. Koppel je de waarschuwing aan een scherm bij de ingang van jouw pand, dan zien jouw klanten direct of zij kunnen doorlopen of nog even moeten wachten. Bijvoorbeeld via een stoplichtsysteem. Het bezoekerstelsysteem is ook na de coronacrisis heel waardevol. Zo heb je altijd zicht in je bezoekersaantallen. Een goede leidraad om je personeelsbezetting mee te bepalen.

3.   Slimme toegang voor personeel

Wat de meerwaarde is van een toegangscontrolesysteem tijdens de coronacrisis? Met een toegangscontrolesysteem zie je wie in jouw bedrijfspand aanwezig is, hoeveel personen er zijn en kun je werken met zones. Dat is belangrijk voor de verdeling van schaarse kantoorruimte. Deze verdeling realiseer je door medewerkers en bezoekers te vragen om zich bij de ingang van het pand te registreren met een pasje. Vervolgens worden zij direct meegeteld in het systeem. Door gebruik te maken van zones kun je bijhouden hoeveel personen zich binnen een bepaalde zone bevinden. Zo pas je de toegankelijkheid van zones aan op personeelsleden of sluit je zones af die weinig tot niet worden gebruikt.

Een hele slimme en ietwat futuristische oplossing is het toewijzen van zitplaatsen via een persoonlijk profiel. Daarbij krijgt elk personeelslid een toegangspas met een eigen profiel. Het personeelslid wordt bij binnenkomst van het gebouw herkend en krijgt een werkplek toegewezen. Volledig afgestemd op het profiel. Ook is het mogelijk om een medewerker op een dashboard de juiste plek te laten vinden voor het werk dat hij of zij die dag wil doen. Daarbij krijgen medewerkers inzicht in welke plaatsen nog vrij zijn en wie waar zit. Hiermee geef je alle personeelsleden tot in detail inzicht in het aantal beschikbare werkruimten. Zo verdeel je schaarse kantoorruimten optimaal en speel je in op ‘het nieuwe werken’.

4.   Data-driven schoonmaak

Goede hygiëne is belangrijk om het coronavirus te bestrijden, aldus het RIVM. Schoonmaak van contactvlakken, zoals lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap, speelt daarbij een grote rol. Een hele klus. Met behulp van sensoren zet je de beschikbare uren voor schoonmaak efficiënt in en maak je gebouwdelen schoon die daadwerkelijk zijn gebruikt. Wel zo handig, nu veel collega’s vanuit huis werken. Sensoren maken schoonmaak op basis van data mogelijk. De sensoren signaleren of een ruimte wel of niet is gebruikt en vertalen dit door naar een overzichtelijk dashboard. Hierop zie je direct welke ruimten zijn gebruikt. Met data-driven schoonmaak ben je verzekerd van goede hygiëne, op de juiste plaats. Ook na de coronacrisis.

Naast deze vier slimme oplossingen voor gebouwbeheer en onderhoud zijn er veel meer mogelijkheden, zoals toegangsverlening op afstand, temperatuurscreening en sanitair met bewegingssensoren. Maar zijn al deze slimme oplossingen nu nog toekomstmuziek voor veel bedrijven?

Slimme gebouwen anno 2020

Slimme gebouwen? Dat is iets voor de toekomst. We horen het maar al te vaak. Ook zeggen sceptici vaak: ‘slimme technologieën zijn vast heel kostbaar.’ Of: ‘dan moet ik daar veel tijd in steken’. Intussen hebben slimme gebouwen hun toegevoegde waarde echter wel bewezen. Vooral ook tijdens de coronacrisis. In eigen land en daarbuiten zijn steeds meer bedrijven die gebouwen slim maken met inzet van sensoren en data-analyses. Fabrikanten spelen hier op in door meer kwalitatieve en betaalbare soorten modellen te produceren. Bij een juiste inzet vergemakkelijken deze modellen jouw processen gegarandeerd tijdens de coronacrisis.

De feiten over smart building

Tot slot nog eens de feiten. Smart building leidt tot het optimaliseren van bedrijfsprocessen en verlagen van de kosten. Bedrijven die smart building integreren, leggen hun focus op de gebruikers van het gebouw. Zij hebben een hogere gebruikerstevredenheid en meer inzicht in de werk- en leefomgeving. Ook worden gebruikersprocessen overzichtelijker en beter beheersbaar. Daarnaast wordt met smart building een ideale omgeving voor ‘het nieuwe werken’ gecreëerd. Slimme gebouwen zijn dé omgeving om taakgericht werken op flexibele werkplekken tot een succes te maken.

Meer informatie

Hierboven beschreven we vier slimme technieken die behulpzaam zijn bij het verdelen van schaarse ruimte en het naleven van hygiënemaatregelen. Natuurlijk zijn er onbeschrijfelijk veel mogelijkheden. Wil jij sparren over jouw probleem? Of heb jij al een mogelijke oplossing die je wilt toepassen? Wij helpen je graag. Neem voor meer informatie contact op met Gert Bonestroo, contractmanager bij Winkels Techniek, telefonisch via 06 10 04 50 83 of mail naar g.bonestroo@winkelstechniek.nl.

 

Gerelateerd nieuws

 

 

Vier slimme oplossingen voor coronamaatregelen
Terug
  • Delen:
Winkels Techniek denkt met ons mee en is altijd bereid om te sparren!
Erwin Prinsen - Nieuwbouw Schuilenburg Raalte