Actueel

De kracht van voorspellend onderhoud

06 mei 2020

Gebouwinstallaties hebben vaak voor het oog onzichtbare zwakke plekken. Om uitval van gebouwinstallaties te voorkomen is het belangrijk zwakke plekken tijdig te constateren en repareren. Maar tijdens de coronacrisis worden gebouwen misschien minder gebruikt en is er door het vele thuiswerk minder controle op de installaties binnen de gebouwen. In deze situatie kan voorspellend onderhoud een uitkomst bieden.

Grip op onderhoud

Met de huidige kennis over de coronacrisis zijn we in staat om mogelijke issues voor beheer en onderhoud in kaart te brengen en deze proactief aan te pakken. Het is waardevol om voorspellend onderhoud te overwegen. Met voorspellend onderhoud voorspellen we via data wanneer een onderdeel van een gebouwinstallatie stuk dreigt te gaan. Daardoor ben je er tijdens de coronacrisis, ook op afstand, van verzekerd dat jij defecten aan (bedrijfskritische) installaties voor bent. Heb je grip op je bedrijfskritische gebouwinstallaties, dan blijft je bedrijf stevig staan. Onder alle omstandigheden, met zo min mogelijk kosten.

De voordelen van voorspellend onderhoud

Voorspellend onderhoud heeft veel voordelen. Zo is het voorspellen van onderhoud goed om down-time van gebouwinstallaties te voorkomen en processen te vergemakkelijken. Bedrijven die voorspellend onderhoud toepassen, hebben meer inzicht in de (toekomstige) prestaties van de installatie, minder last van uitval van installaties binnen de gebouwen, minder faalkosten en minder ontevreden object- of gebouwgebruikers. Doordat je met voorspellend onderhoud automatisch naar de lange termijn kijkt, worden installaties beheersbaarder. Er ontstaat een strategische werkwijze om ad-hoc besluiten en bijkomende menselijke fouten te voorkomen. Maar vergt voorspellend onderhoud geen grote investering?

Bespaar tijd en geld door voorspellend onderhoud

Het idee dat je eerst een grote investering moet doen om gebruik te maken van voorspellend onderhoud, vormt vaak een belemmering. Wie naar de lange termijn wil kijken, zal echter geld besparen.

“Voorspellend onderhoud kan juist veel tijd en geld besparen”, vertelt ook Gert Bonestroo, contractmanager bij Winkels Techniek. “Het is slim om voorspellend onderhoud toe te passen op bedrijfskritische gebouwinstallaties met hoge investerings- en faalkosten. Uitval van deze installaties leidt tenslotte tot hoge kosten. Maar er zijn ook al fabrikanten die voorspellend onderhoud mogelijk maken voor meer eenvoudige installaties als cv-ketels en liften.”

Bedrijven die voorspellend onderhoud toepassen hebben meer inzicht in de prestaties van installaties

“Sommige machines en installaties hebben op den duur voor het oog onzichtbare mankementen. Met voorspellend onderhoud word je direct gewaarschuwd voor deze mankementen. Je bent daardoor in staat om het defect voor te zijn en zo uitval te voorkomen. Dit bespaart je dus tijd en geld. Tijdens de coronacrisis, bijvoorbeeld. Veel bedrijven zijn nu druk met maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en dat is heel erg waardevol. Maar het leidt ook af van inspecties en onderhoud, met mogelijke defecten en faalkosten als gevolg.”

Wanneer investeren in voorspellend onderhoud?

Of voorspellend onderhoud een must is tijdens de coronacrisis -en wellicht ook daarbuiten- ligt aan je bedrijfskritische gebouwinstallaties. Welke machine of installatie kritisch is voor het bedrijfsproces, verschilt sterk per bedrijf. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

  • Hoe hoog waren de investeringskosten?
  • Welke gevolgen heeft het als een installatie uitvalt?
  • Hoe hoog zijn de faalkosten?

Werk hiervoor enkele scenario’s uit. Hoe hoger de faalkosten en de investeringskosten van het object zijn, hoe relevanter voorspellend onderhoud is voor deze gebouwinstallaties.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van voorspellend onderhoud voor jouw bedrijf? Benader ons dan geheel vrijblijvend voor de mogelijkheden voor onderzoek, advies en implementatie. 

Gerelateerd nieuws

De kracht van voorspellend onderhoud
Terug
  • Delen:
De jarenlange ervaring en expertise werkt erg prettig
Antoinette Logtmeijer - Intermeco