Actueel

Snelle transformatie naar modern en gasloos complex

19 oktober 2020

Begin dit jaar transformeerde Winkels Techniek in vijf maanden tijd een kantoorpand in Rijswijk naar een modern en gasloos appartementencomplex. Het complex is voorzien van 128 appartementen, een lounge- en fitnessruimte en een sauna. Winkels gespecialiseerde team Prefabricage realiseerde de snelle bouw met diverse prefabricageoplossingen. Ook maakte het team het appartementencomplex gasloos door zes warmtepompen met een eigen regeling in cascade te installeren.

Snelle doorlooptijd met prefabricage

Een belangrijke eis van de opdrachtgever was om het pand binnen een snelle tijd, van vijf maanden, te revitaliseren. Deze eis sloot naadloos aan op de specialisatie van team Prefabricage van Winkels Techniek. “De snelle bouwtijd was voor ons een mooie uitdaging die wij beantwoordden met slimme prefabricageoplossingen. Ons team versnelde de doorlooptijd op de bouw aanzienlijk door voorafgaand aan de bouw prefab-oplossingen te maken in onze speciale werkplaats in Vorden”, vertelt Paul Jurcka, Teamleider bij Winkels Techniek.

Prefabricage oplossingen

Een van de slimme prefab-oplossingen die het team in de werkplaats maakte, was de zogenoemde ‘prefabkist’. Het team voorzag deze prefabkisten van installatietechniek voor de badkamer, toilet, douche en keuken. “We vervoerden de prefabkisten op het juiste moment naar de bouw waar we deze, in nauw overleg met de wandenbouwer, in een handomdraai plaatsten en installeerden. Naast prefabkisten maakten wij gebruik van stekkerbare kabels. Ook verhoogden we de efficiëntie van werkzaamheden door per woning de benodigde materialen in een doos te verzamelen, zodat monteurs op de bouw direct al het materiaal bij de hand hadden”.

Gasloos appartementencomplex

Het team heeft zes warmtepompen geïnstalleerd op het dak van het appartementencomplex. De warmtepompen zijn specifiek voor cv-water en verwarmen het water tot 65 ℃. “Omdat het pand door zijn leeftijd een lagere isolatiewaarde heeft, hebben we gekozen voor de hogere temperatuur van 65 ℃. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de appartementen met relatief kleine radiatoren kunnen worden voorzien van een aangename temperatuur”. Naast de warmtepompen op het appartementencomplex heeft elk appartement een eigen lucht-water-warmtepompboiler voor warm tapwater en een eigen bemetering die digitaal wordt uitgelezen.

Hergebruik van onderdelen

Door hergebruik van onderdelen zijn bij dit project een aantal grote investeringen vermeden. “We hebben de bestaande luchtbehandelingskast hergebruikt door hier nieuwe EC-motoren in te plaatsen. Deze motoren waren nodig om het nieuwe benodigde debiet te bereiken. Ook hebben we de cv-verdeler hergebruikt door de bestaande pompen van de verdeler te vervangen door energiezuinige, toerengeregelde pompen”.

Gestroomlijnde samenwerking

De revitalisatie van het kantoorpand was organisatorisch een uitdagend project. Het kantoorpand was relatief oud en daarom vond er een volledige kaalslag plaats. De buitenkant stond nog; de basis niet meer. “Het opbouwen van de basis – de installatietechniek en wanden - was leidend voor de procesvorming op de bouw. Dankzij de goede samenwerking met onze bouwpartners (Bouwbedrijf VolkerWessels en de wandenbouwers Van Ginkel Afbouw en Wouters Afbouw) verliep het proces zonder zorgen en binnen de gestelde tijd.”

Uitdagingen rondom COVID-19

Tijdens het revitalisatieproject brak het COVID-19 virus uit en dat bracht ook uitdagingen met zich mee. “De grootste uitdagingen binnen het project waren de maatregelen rondom COVID-19. Door werktijden aan te passen en meer in vaste groepen te gaan werken, hebben we het project toch binnen de deadline gerealiseerd."

Meer informatie over prefabricage

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor prefabricage voor jouw project? Wil jij advies over prefabricage of zoek je een vakkundige installateur? Neem geheel vrijblijvend contact op via 088 42 62 00 of mail ons.

Gerelateerde projecten

Kernactiviteiten

Snelle transformatie naar modern en gasloos complex
Terug
  • Delen:
De jarenlange ervaring en expertise werkt erg prettig
Antoinette Logtmeijer - Intermeco