Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon

01 november 2022

Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan ook gekozen voor een projectaanpak via BREEAM-NL en op de bouwplaats zelf wordt door alle bouwpartners gewerkt via de gedragscode van Bewuste Bouwers. Winkels Techniek speelt een belangrijke rol in de bouw, door verantwoordelijk te zijn voor alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, inclusief de beveiligingstechniek.

 

BREEAM-NL: duurzaam bouwen

Het nieuwe vijf verdiepingen tellende pand van Demcon wordt gebouwd volgens de hoogste duurzaamheidseisen: BREEAM Outstanding. BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen en gebieden te bepalen. Peter Jansen, Projectleider bij Winkels: “Voor ons betekent dit dat de gebruikte materialen van iedere installatie-discipline worden getoetst aan de BREEAM-eis. Hierdoor worden keuzes gemaakt voor onder andere het inzetten van magneetkranen, verlichting met hoge levensduureisen en PV-installaties. Ook maken we gebruik van warmtepompen die zowel verwarmen als koelen, en de temperatuur afgeven middels een klimaatplafond. Met zo’n klimaatplafond zijn de ruimtes afzonderlijk energiezuinig, aangenaam, stil en tochtvrij te koelen en te verwarmen.”

 

 

Inzet van sensoren voor duurzaamheid

Voor het duurzaam gebruik van het pand worden ook sensoren ingezet. Peter: “De sensoren worden bijvoorbeeld gebruikt om bewegingen te meten. Wordt er geen beweging waargenomen, dan wordt een signaal afgegeven waardoor lampen automatisch uitgaan en waterstromen worden afgesloten via magneetkranen. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van een toilet dat doorstroomt. De sensoren meten ook het daglicht in een ruimte en passen indien nodig automatisch de felheid van het licht via de armaturen aan. Bij voldoende daglicht worden deze bijvoorbeeld gedimd.” 

Eén bedieningspaneel voor diverse installaties

“Voor het instellen van diverse installaties in de ruimte, wordt gebruik gemaakt van één bedieningspaneel”, vervolgt Peter. “Met dit paneel kan onder andere de verlichting worden gedimd en aan- of uitgeschakeld, de luchtventilatie en temperatuur worden aangestuurd en je kunt er de zonwering mee bedienen. Op deze wijze bieden we de eindgebruiker, de kantoormedewerker, veel gebruikersgemak.”

Waardering van 8,1 door Bewuste Bouwers

De bouwplaats van het hoofdkantoor van Demcon is door hoofdaannemer Trebbe aangemeld voor Bewuste Bouwers. Dit betekent dat door zowel Trebbe als Winkels Techniek en andere bouwpartners wordt gewerkt volgens de gedragscode van Bewuste Bouwers. Deze bestaat uit vijf pijlers: omgeving, veiligheid, vakmensen, milieu en verzorging.

Peter: “Een voorbeeld van het werken via de gedragscode is dat er heel bewust met afval wordt omgegaan. Daarvoor maken we gebruik van maar liefst zes afvalstromen. Een houten wegwerphaspel met een kartonnen inleg met stalen bussen, halen we bijvoorbeeld volledig uit elkaar  om vervolgens te verdelen over drie verschillende afvalbakken. Slechts een vijfde deel van al het afval mag als gemixt afval worden afgevoerd. Dit betekent weliswaar meer werk voor iedereen, maar de versterkte aandacht voor het milieu past wel uitstekend bij de strategische koers van Winkels Techniek.”  

Om te controleren of de gedragscode op de bouwplaats wordt aangehouden, voert de Stichting Bewuste Bouwers een audit uit. Onlangs werd ook het project Demcon bezocht. Een bezoek dat zeer succesvol verliep met een 8,1 als waardering. Peter: “Een resultaat dat we alleen konden bereiken door allemaal mee te werken aan de koers die door Trebbe duidelijk is uitgezet.”

Oplevering eind 2022

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor startte voor Winkels Techniek rond maart dit jaar. “We hebben met alle bouwpartners een strakke planning ten doel gesteld om eind dit jaar te kunnen opleveren”, vertelt Peter. “Zoals het er nu naar uitziet gaat dit lukken en staat er eind 2022 een mooi, duurzaam pand voor Demcon!”

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
Terug
  • Delen:
Er was sprake van effectief samenspel, waarin we snel konden schakelen
Dinand van den Berg, directeur van Goossen Te Pas Bouw - Uitbreidingen Grolsch Veste