Referenties

Eekmanhof Denekamp

Soort werk
Woonzorgcomplex
Plaats
Denekamp
Oplevering
juni 2016
Opdrachtgever
Woningstichting St. Joseph (Almelo)
Architect
IAA
Adviseur
Winkels Techniek
Aannemer
Niehof (Lattrop)
Installateur
Winkels Techniek (E en W)

Installatietechniek voor duurzaam en flexibel zorgcomplex

Op gezamenlijk initiatief van de Almelose woningstichting St. Joseph en de Twentse zorgorganisatie Carintreggeland verrees in het centrum van het Twentse Denekamp een geheel nieuw wooncomplex, dat de komende tijd zal dienstdoen als woonzorginrichting. Winkels Techniek installeerde alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige voorzieningen. Het resultaat: een zeer groen, flexibel en comfortabel gebouw.

Kleinschalig groepswonen

Het nieuwe complex in Denekamp is opgebouwd uit vier woonblokken, die in totaal zo’n 2.500 m2 aan vloeroppervlak beslaan. In ieder cluster wonen en leven acht dementerende ouderen zelfstandig samen, waarbij iedere cliënt naast de gezamenlijke huiskamer over een eigen zit-slaapkamer en badkamer beschikt. Een dergelijk concept van kleinschalig en groepswonen komt in Nederland steeds meer voor, als alternatief voor de grote verpleeghuizen.

De komende twintig jaar zal het complex van vastgoedbedrijf Twinta Vastgoed door huurder Carintreggeland worden ingezet als zorgcentrum voor dementerende ouderen.

Duurzaam zorgvastgoed

Het unieke aan dit gebouw is dat alle woningen grondgebonden zijn, in plaats van gestapeld. “De clusters zijn zo vormgegeven dat deze na afloop van de huurperiode voor andere functies kunnen worden hergebruikt, bijvoorbeeld als individuele woningen, winkels of kantoren”, aldus Lammert Kleine Deters van de Almelose woningstichting St. Joseph.

Dit soort aanpasbare gebouwen past binnen de duurzaamheidsdoelstelling van St. Joseph. “We willen minimaal vijftig jaar gebruik maken van nieuwgebouwd vastgoed. Vanwege de snelle ontwikkelingen in de zorg veroudert zorgvastgoed snel. Een nieuw gebouw na 20 jaar afbreken, is uiteraard niet duurzaam”, stelt Kleine Deters.”

Ook bij de installatietechniek is er rekening mee gehouden dat het gebouw in de toekomst een andere bestemming kan krijgen, vertelt Arie Zoontjes, projectleider van Winkels Techniek. “Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de kabelgoten onder de vloer en de vloerverwarming. Via de kabelgoten in de kruipruimtes zijn installaties gemakkelijk aan te passen of uit te breiden. Ook hebben we eventuele trapgaten vrijgehouden, zodat je er in de toekomst woningen met een verdieping van kunt maken.”

Dwaaldetectie

Hoewel het woonzorgcomplex een gesloten afdeling is, hebben bewoners toch de nodige bewegingsvrijheid in de gebouwen en de tussenliggende tuinen en paden. Als een cliënt zich toch buiten zijn of haar leefcirkel begeeft, wordt de verzorgende via het door Winkels Techniek geïnstalleerde dwaaldetectiesysteem automatisch gealarmeerd. Zo kan de oudere tijdig worden teruggeleid naar de veilige omgeving.

Adviserend installateur

“Uniek aan dit project is dat we geen externe adviseur hebben ingeschakeld. Vanaf de eerste ontwerpfase in 2011 hebben we Winkels Techniek als adviserend installateur laten meedenken”, legt Kleine Deters uit.

Hij vervolgt: “Vergeleken met reguliere bouw bevat een zorgcomplex minimaal drie keer zoveel techniek. Daarom maakten we dankbaar gebruik van de vele adviezen die Winkels Techniek op basis van haar kennis van zaken heeft gegeven.”

Installatietechniek

Om het gebouw te laten voldoen aan de ‘groene’ doelstellingen installeerde Winkels Techniek lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming, inclusief de regeltechniek en verwarmingsketels in cascade-opstelling. Het gebouw is geheel voorzien van ledverlichting. Ook verzorgde Winkels Techniek de brandmeldinstallatie, het zusteroproepsysteem, cctv-camerabewaking en toegangsbeveiliging.

Jarenlang vertrouwen

De samenwerking tussen Kleine Deters en Winkels Techniek gaat meer dan tien jaar terug. “Onze relatie is gebaseerd op onderling vertrouwen en hoge kwaliteit. Ook de manier waarop voorkomende problemen worden opgepakt en opgelost, draagt bij aan onze goede verstandhouding. Het is deze gang van zaken die maakte dat ook dit project succesvol is verlopen”, licht Kleine Deters toe.

Ook Arie Zoontjes, projectleider van Winkels Techniek, kijkt terug op een zeer geslaagd project met opdrachtgever St. Joseph. “Ook in eerdere projecten voor de woonzorgcomplexen De Klokkenbelt en Titus Brandsmahof in Almelo zaten we als bouwpartners op één lijn. Net als toen is de samenwerking uitstekend verlopen, vooral omdat iedere partij zijn verantwoordelijkheid neemt, je samen naar oplossingen zoekt en je niet voor ieder wissewasje de teller laten lopen.”

Actueel

Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels versterkt adviesrol voor safety & security met komst Henk Buurman
09 december 2021
Door het aantrekken van een zeer ervaren adviseur in de brandveiligheidssector, kan Winkels haar klanten nu voorzien van een volledig safety- en security-advies, op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch niveau. Daarmee...
Lees verder
Snelle transformatie naar modern en gasloos complex
19 oktober 2020
Begin dit jaar transformeerde Winkels Techniek in vijf maanden tijd een kantoorpand in Rijswijk naar een modern en gasloos appartementencomplex. Het complex is voorzien van 128 appartementen, een lounge- en fitnessruimte en een sauna....
Lees verder
Geschikte mensen die weten hoe in ziekenhuizen gewerkt moet worden
Fred Braker, ZGT Almelo - ZGT Ziekenhuis Almelo