Referenties

Intermeco

Soort werk
24 woningen, 106 appartementen, kantoren, een parkeergarage, 6.000 m2 met ruimte voor winkels en 8.300 m2 binnentuin
Plaats
Doetinchem
Oplevering
zomer 2016
Opdrachtgever
Goossen Te Pas Bouw
Architect
Ritzen Architecten / Beltman Architecten
Adviseur
Bartels (constructeur)
Aannemer
Goossen Te Pas Bouw
Installateur
Winkels Techniek

Succes door gecombineerde expertise uit het Oosten!

Het nieuwbouwproject Intermeco is de eerste fase van het vernieuwingsproject Iseldoks in Doetinchem. In opdracht van zusterbedrijf KondorWessels Projecten en de gemeente Doetinchem voerde Goossen Te Pas Bouw de bouw uit van de woningen, appartementen, winkels, kantoren en een parkeergarage op het voormalige Intermeco-terrein in een stads woongebied. Projectleider Antoinette Logtmeijer van Goossen Te Pas Bouw vroeg Winkels Techniek al in een vroeg stadium om mee te denken voor de installatietechniek.

 

Uitvoerig voortraject

Omdat Intermeco als relatief groot project was aangenomen in een ongunstige tijd, stond het project financieel onder druk. Antoinette Logtmeijer: "Om de verliezen in de uitvoering zo min mogelijk te beperken, hebben we er voor gekozen om het project zoveel mogelijk te optimaliseren in het voortraject. Binnen het bouwteam werkten we samen op basis van een driedimensionaal bouwinformatiemodel (BIM). Het gevolg is dat het project in de uitvoering goed loopt, met kortere doorlooptijden en een beter eindresultaat, mede door de inzet van Winkels Techniek."

Installaties in 3D

Gerard Trip, construct & design engineer van Winkels Techniek: "Door alle installaties in 3D te bekijken, konden we als bouwpartners de ontwerpen op elkaar afstemmen, zorgen dat installaties op elkaar aansluiten en knelpunten vooraf al oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het afstemmen van staalbewapening op de installaties in wanden en vloeren. BIM helpt zo om goed samen te werken, sneller te bouwen en de faalkosten te reduceren."

Adviesrol

"Door de gekozen samenwerkingsvorm was Winkels Techniek deels zijn eigen adviseur", aldus Gerard Trip: "Op basis van de berekende Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) hebben wij de installaties met onder meer hr-ketels, ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen verder uitgewerkt en ingebracht in het bouwteam."

Tunnelbouw

In januari 2015 ging de schop in de grond, waarna de installatie volgens plan is verlopen. "De eerste fase bestond uit twee bouwstromen met tunnelbouw en ruwbouw, waaraan zeker 16 á 17 monteurs van Winkels Techniek meewerkten," memoreert Gerard Trip. "Doordat bij tunnelbouw de leidingen en kanalen voor riolering, gas, water, elektra en ventilatie al aanwezig zijn, kunnen de monteurs gelijk aan de slag met draden trekken, de ventilatie aansluiten en schachten verbinden. Met als grote voordeel dat je snel kan bouwen."

Afbouw

Na het afronden van de tunnelbouw en ruwbouw waren de monteurs van Winkels Techniek betrokken bij het afmonteren en de afwerking van de installaties. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van de ventilatie-unit en de hr-ketels, het leggen van de vloerverwarming, afmontage van het sanitair, de montage van de elektra installatie en het afmonteren van het schakelmateriaal.

De energiezuinige woningen zijn onder andere uitgerust met een WarmteTerugWin-installatie en zonnepanelen. Na de afmontage heeft Winkels Techniek alle technische installaties getest, gekeurd, ingeregeld en opgeleverd.

Gecombineerde expertise

Logtmeijer is tevreden over de samenwerking met Winkels. "We hebben Winkels gevraagd vanwege onze positieve jarenlange ervaring met Winkels Techniek en hun gecombineerde expertise op gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties. Dit werkt erg prettig, zowel in de voorbereidingsfase als op de bouw."

Ze vervolgt: "De uitvoering is uitstekend verlopen met prettige communicatie en op basis van wederzijds vertrouwen. En natuurlijk helpt het dat je beide uit het oosten komt en je elkaar goed kent."

Installaties

De inpandige parkeergarage heeft Winkels Techniek voorzien van ventilatie, toegangscontrole, een brandmeldinstallatie en CO/LPG-detectie. Verder installeerde Winkels Techniek evidente zaken als hr-ketels, intercom/videoverbinding en droge blusleidingen. Voor het blok met zorgappartementen heeft Winkels Techniek de elektronische specifieke voorzieningen zoals zusteroproepsystemen geïnstalleerd.

 

 

Actueel

Bereikbaarheid tijdens feestdagen
29 mei 2019
Tijdens de volgende nationale feestdagen zijn wij beperkt bereikbaar: Hemelvaart: donderdag 30 en ook vrijdag 31 mei. Tweede pinksterdag - maandag 10 juni 2019.  ...
Lees verder
Wist jij dit al over Winkels I&S?
23 april 2019
Wat begon met de liefde, eindigde in internationale installatieprojecten. Winkels International & Specials (I&S) – de internationale tak van Winkels Techniek - werkt sinds 2004 aan interessante projecten op Bonaire. Zo is...
Lees verder
Van ambachtsschool naar duurzame appartementen
26 februari 2019
Winkels Projectmanager Roy Overkamp vertelt vol trots over het ingrijpende transitieproject van de oude Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel in Enschede. "Een monument van bijna een eeuw oud, waaraan veel mensen uit de...
Lees verder
Winkels kan als sparringpartner op hoog niveau meepraten.
Frank Wittenberns - Lumen (MFA)