Referenties

Intermeco

Soort werk
24 woningen, 106 appartementen, kantoren, een parkeergarage, 6.000 m2 met ruimte voor winkels en 8.300 m2 binnentuin
Plaats
Doetinchem
Oplevering
zomer 2016
Opdrachtgever
Goossen Te Pas Bouw
Architect
Ritzen Architecten / Beltman Architecten
Adviseur
Bartels (constructeur)
Aannemer
Goossen Te Pas Bouw
Installateur
Winkels Techniek

Succes door gecombineerde expertise uit het Oosten!

Het nieuwbouwproject Intermeco is de eerste fase van het vernieuwingsproject Iseldoks in Doetinchem. In opdracht van zusterbedrijf KondorWessels Projecten en de gemeente Doetinchem voerde Goossen Te Pas Bouw de bouw uit van de woningen, appartementen, winkels, kantoren en een parkeergarage op het voormalige Intermeco-terrein in een stads woongebied. Projectleider Antoinette Logtmeijer van Goossen Te Pas Bouw vroeg Winkels Techniek al in een vroeg stadium om mee te denken voor de installatietechniek.

 

Uitvoerig voortraject

Omdat Intermeco als relatief groot project was aangenomen in een ongunstige tijd, stond het project financieel onder druk. Antoinette Logtmeijer: "Om de verliezen in de uitvoering zo min mogelijk te beperken, hebben we er voor gekozen om het project zoveel mogelijk te optimaliseren in het voortraject. Binnen het bouwteam werkten we samen op basis van een driedimensionaal bouwinformatiemodel (BIM). Het gevolg is dat het project in de uitvoering goed loopt, met kortere doorlooptijden en een beter eindresultaat, mede door de inzet van Winkels Techniek."

Installaties in 3D

Gerard Trip, construct & design engineer van Winkels Techniek: "Door alle installaties in 3D te bekijken, konden we als bouwpartners de ontwerpen op elkaar afstemmen, zorgen dat installaties op elkaar aansluiten en knelpunten vooraf al oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het afstemmen van staalbewapening op de installaties in wanden en vloeren. BIM helpt zo om goed samen te werken, sneller te bouwen en de faalkosten te reduceren."

Adviesrol

"Door de gekozen samenwerkingsvorm was Winkels Techniek deels zijn eigen adviseur", aldus Gerard Trip: "Op basis van de berekende Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) hebben wij de installaties met onder meer hr-ketels, ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen verder uitgewerkt en ingebracht in het bouwteam."

Tunnelbouw

In januari 2015 ging de schop in de grond, waarna de installatie volgens plan is verlopen. "De eerste fase bestond uit twee bouwstromen met tunnelbouw en ruwbouw, waaraan zeker 16 á 17 monteurs van Winkels Techniek meewerkten," memoreert Gerard Trip. "Doordat bij tunnelbouw de leidingen en kanalen voor riolering, gas, water, elektra en ventilatie al aanwezig zijn, kunnen de monteurs gelijk aan de slag met draden trekken, de ventilatie aansluiten en schachten verbinden. Met als grote voordeel dat je snel kan bouwen."

Afbouw

Na het afronden van de tunnelbouw en ruwbouw waren de monteurs van Winkels Techniek betrokken bij het afmonteren en de afwerking van de installaties. Denk bijvoorbeeld aan het monteren van de ventilatie-unit en de hr-ketels, het leggen van de vloerverwarming, afmontage van het sanitair, de montage van de elektra installatie en het afmonteren van het schakelmateriaal.

De energiezuinige woningen zijn onder andere uitgerust met een WarmteTerugWin-installatie en zonnepanelen. Na de afmontage heeft Winkels Techniek alle technische installaties getest, gekeurd, ingeregeld en opgeleverd.

Gecombineerde expertise

Logtmeijer is tevreden over de samenwerking met Winkels. "We hebben Winkels gevraagd vanwege onze positieve jarenlange ervaring met Winkels Techniek en hun gecombineerde expertise op gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties. Dit werkt erg prettig, zowel in de voorbereidingsfase als op de bouw."

Ze vervolgt: "De uitvoering is uitstekend verlopen met prettige communicatie en op basis van wederzijds vertrouwen. En natuurlijk helpt het dat je beide uit het oosten komt en je elkaar goed kent."

Installaties

De inpandige parkeergarage heeft Winkels Techniek voorzien van ventilatie, toegangscontrole, een brandmeldinstallatie en CO/LPG-detectie. Verder installeerde Winkels Techniek evidente zaken als hr-ketels, intercom/videoverbinding en droge blusleidingen. Voor het blok met zorgappartementen heeft Winkels Techniek de elektronische specifieke voorzieningen zoals zusteroproepsystemen geïnstalleerd.

 

 

Actueel

Collega genomineerd voor landelijke titel TopCoach
03 juli 2018
Collega Rudolf Ekkelboom, leidinggevend monteur bij Winkels, behoort tot de tien genomineerden voor de landelijke titel ‘TopCoach van het jaar’ in de categorie ‘grote bedrijven’. Een geweldige waardering voor zijn werk...
Lees verder
12 collega's starten met BHV-opleiding
15 juni 2018
Afgelopen donderdag zijn 12 collega's gestart met hun BHV-basisopleiding. De onderdelen eerste hulp en reanimeren stonden op het programma. Winkels Techniek hecht grote waarde aan preventie en veiligheid op de werkvloer en leidt daarom...
Lees verder
Winkels Techniek bouwt mee aan hybride OK ZGT Almelo
15 mei 2018
Op de locatie Almelo van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) werd kortgeleden de hybride operatiekamer in gebruik genomen. Deze hypermoderne OK combineert een conventionele OK met een röntgenkamer. Dit maakt het mogelijk om tijdens operaties met...
Lees verder
Winkels had de kennis in huis om onze ambities waar te maken.
Maurice Beijk - Nieuwbouw Unipro BV