Referenties

Lumen (MFA)

Soort werk
Multifunctionele accommodatie
Plaats
Enschede
Oplevering
augustus 2015
Opdrachtgever
Van Dijk Bouw
Architect
Onix
Adviseur
Trias Advies & Energiemanagement
Aannemer
Van Dijk Bouw
Installateur
Winkels Techniek

Groen kloppend hart van de wijk

Eén duurzaam pand in de Enschedese wijk Velve-Lindenhof voor alle doelgroepen om zich te kunnen ontwikkelen, te leren, sporten, spelen, ontspannen en elkaar te ontmoeten. Dat was de gedeelde visie van de woningbouwverenigingen Ons Huis en De Woonplaats en de gemeente. Winkels Techniek zorgde ervoor dat de multifunctionele accommodatie ‘Lumen’ zo groen mogelijk opging in het omliggende Velveplantsoen.

lumen-mfaFrank Wittenberns

Lichtend voorbeeld

Lumen, Latijn voor licht, is de naam van de multifunctionele accommodatie die verrees in de wijk Velve-Lindenhof. Lumen, ook wel Hart van de Wijk genoemd, huisvest onder meer twee basisscholen, diverse verenigingen, een kinderdagverblijf en kinderfysiotherapie, de GGD Twente, een praktijk voor kinderlogopedie en een sporthal.

Het prettige aan werken met Winkels vind ik het menselijke aspect. Er is persoonlijk contact, je doet het gezamenlijk.

Persoonlijk contact

Namens eindgebruiker M.F.A. Velve Lindenhof V.O.F. (bestaande uit woningcorporaties Ons Huis en De Woonplaats) spreken we Frank Wittenberns. Als projectmanager bij woningcorporatie De Woonplaats, was hij blij met de keuze voor Winkels Techniek:

“Het prettige aan werken met Winkels vind ik het menselijke aspect. Er is persoonlijk contact, je doet het gezamenlijk,” zegt Wittenberns en vervolgt: “Ook bij een plezierige samenwerking komen er onvermijdelijk meningsverschillen. Nadien konden we elkaar altijd weer aankijken en het relativeren.”

Groene installaties

Het gebouw Lumen heeft een moderne en frisse uitstraling en is een toonbeeld van duurzaamheid. Projectmanager Arie Zoontjes van Winkels Techniek vertelt enthousiast hoe zijn team aan de hand van een richtlijnenbestek het ontwerp van deze accommodatie heeft uitgewerkt, waarbij ‘groen’ het sleutelwoord was.

WarmteTerugWin-installatie (WTW) met een warmtepomp

“Voor Lumen lag de nadruk op duurzaam. Het pand hebben we daarom voorzien van een WarmteTerugWin-installatie (WTW) met een warmtepomp. Hiermee kan lucht zowel worden gekoeld als verwarmd. Ook is nagenoeg het hele pand voorzien van ledverlichting. Met de aanleg van vloerverwarming in combinatie met Lage Temperatuur Verwarming (LTV) kan een hoog rendement van de CV-ketel en warmtepomp wordt gerealiseerd.”

Frank Wittenberns licht toe: “Op gebied van duurzaamheid steken wij als woningcorporatie graag onze nek uit door verder te gaan dan de wetgeving ons voorschrijft. Naast het milieuaspect doen we dit vooral om de energierekening betaalbaar te houden voor onze bewoners. Daarom investeren we bijvoorbeeld ook in ‘energienotaloze’ woningen”, aldus Wittenberns.

Frisse Scholen

De energiezuinigheid kreeg bij de multifunctionele accommodatie verder gestalte door de toepassing van het concept ‘Frisse Scholen’. Naast een laag energiegebruik staat Frisse Scholen garant voor een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur en comfort, licht en geluid. Om dit mogelijk te maken, is onder andere daglichtregeling en een hogere ventilatievoud (hoe vaak de ruimte van verse lucht wordt voorzien) toegepast in de lokalen.

Complete E&W

Door haar technische kennis kan Winkels als sparringpartner op hoog niveau meepraten.

Winkels Techniek nam voor het Hart van Velve alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties (E&W) voor haar rekening. Behalve het bovenstaande omvatte dit de CV-regelinstallatie, een gebouwbeheersysteem (GBS), data-installatie, brandmeldinstallatie (BMI) en ontruimingsinstallatie, inbraakbeveiligingsinstallatie, toegangscontrole en de complete verlichting. Ook kreeg Winkels Techniek opdracht voor het 25-jarig onderhoud van deze installaties.

Frank Wittenberns toont zich tevreden over het resultaat. “Winkels Techniek heeft een enorme technische kennis in huis waardoor ze als sparringpartner op hoog niveau kunnen meepraten met de installatieadviseur. Ik vond het opnieuw fijn werken met de mensen van Winkels.”

Ik vond het opnieuw fijn werken met de mensen van Winkels.

Op één lijn brengen

De wijkbewoners en de gebruikers van de multifunctionele accommodatie werden actief betrokken bij de voorbereidingen en de invulling en opening van het wijkgebouw. Het op één lijn brengen van alle gebruikers van het gebouw betekende voor Winkels Techniek een flinke uitdaging.

Arie Zoontjes: “We hadden te maken met zeker zeven, acht verschillende gebruikers. Er waren veel meningen maar door zorgvuldig en intensief te communiceren is het eindresultaat voor iedereen toch zeer geslaagd.”

Resultaat

Het gezamenlijk streven was om een duurzaam gebouw van kwalitatief hoog niveau neer te zetten, waar de gebruikers met veel plezier gebruik van maken. En dat dit gelukt is, daarover zijn Frank Wittenberns en Arie Zoontjes het roerend met elkaar eens.

Actueel

Transformatieproject De Klokkenbelt
10 september 2019
Voormalig verzorgingshuis De Klokkenbelt in Almelo wordt sinds oktober 2018 volledig gerenoveerd en gereedgemaakt voor een duurzame toekomst. Winkels Techniek adviseert bij deze renovatie over alle elektrotechnische-,...
Lees verder
Onderhoudscontract Gemeente Hof van Twente
07 augustus 2019
Een nieuwe opdracht! Gisteren heeft Gemeente Hof van Twente het onderhoud voor drie utiliteitsgebouwen definitief aan Winkels Techniek gegund. In deze gebouwen zijn een gemeentehuis, politiebureau en bibliotheek gevestigd. De uitvoering...
Lees verder
Bereikbaarheid tijdens de vakantieperiode
14 juli 2019
Wij zijn tijdens de bouwvakantie van vrijdag 26 juli tot en met maandag 19 augustus beperkt bereikbaar. Bij onverhoopte storingen kan je telefonisch contact opnemen met één van onze...
Lees verder
Winkels Techniek denkt met ons mee en is altijd bereid om te sparren!
Erwin Prinsen - Nieuwbouw Schuilenburg Raalte