Referenties

Nieuwbouw Schuilenburg Raalte

Soort werk
Woonzorginstelling met 89 appartementen
Plaats
Raalte
Oplevering
voorjaar 2014
Opdrachtgever
Cogas
Architect
n.v.t.
Adviseur
n.v.t.
Aannemer
n.v.t.
Installateur
Winkels Techniek

Samenspel in energiebesparing

De energie-infrastructuur van het nieuwe zorgcomplex Schuilenburg in Raalte wordt in opdracht van woningcorporatie SallandWonen geëxploiteerd door Cogas. Voor de aanleg van duurzame klimaatinstallaties schakelde Cogas installateur op haar beurt Winkels Techniek in. "Na oplevering leer je een installateur pas echt kennen", stelt Erwin Prinsen, teamleider Exploitatie Duurzaam bij Cogas.

nieuwbouw-schuilenburg-raalteErwin Prinsen

Zorgcomplex

Schuilenburg Raalte is een project van woningcorporatie SallandWonen, Zorggroep Raalte, Stichting De Parabool en Stichting WI-RA. Het project bestaat uit drie gebouwen met in totaal 89 appartementen en 1.560 vierkante meter aan ruimte voor commerciële en maatschappelijke doeleinden.

Een deel van het appartementencomplex wordt als zorgappartement ingezet voor cliënten van Zorggroep Raalte. Verder is er begeleid wonen voor bewoners van de Stichting WIRA en Stichting De Parabool. SallandWonen biedt in Schuilenburg huurappartementen voor 55-plussers.

Duurzame infrastructuur

Cogas nam van SallandWonen de opdracht aan voor het opzetten en exploiteren van de duurzame energie-infrastructuur. Hiermee draagt Cogas de komende jaren zorg voor het duurzaam verwarmen en koelen van het appartementencomplex.

Lagere energiekosten

Cogas gaf Winkels Techniek opdracht voor het aanleggen van duurzame installatietechniek. Hierbij zijn energiebesparende verwarmingstechnieken ingezet zoals warmte-koudeopslag (WKO), een warmtepomp en zonnewarmtepanelen. "Naast het positieve effect op het klimaat pakken deze maatregelen ook voordelig uit voor de gebruikers van het appartementencomplex, met lagere energiekosten en meer comfort en leefbaarheid", stelt Dick Middendorp van Winkels Techniek.

Erwin Prinsen vult aan: "De inzet van zonnecollectoren heeft een besparing van 4000 m3 gas per jaar opgeleverd. Dat is tegenwoordig toch het verbruik van bijna 3 huishoudens."

Installateurs leren kennen

Namens Cogas komt Erwin Prinsen met name in beeld bij de oplevering van projecten en het onderhoud ervan. "Vanuit mijn rol heb ik te maken met veel verschillende installatiebedrijven. Zeker als er een technisch probleem is, leer je je installateurs goed kennen", zegt Prinsen, en vervolgt: "Winkels Techniek heb ik leren kennen als een betrouwbare partij met een no-nonsense opstelling. De mensen werken oplossingsgericht en met korte schakels. Je krijgt wat je hebt afgesproken; recht door zee en zonder kleine lettertjes."

Zonnewarmte

Winkels Techniek leverde de gehele verwarmingsinstallatie inclusief de WKO-installatie en warmtepompen die zijn gekoppeld aan het cv-systeem. Ook installeerde Winkels Techniek zonnewarmtepanelen die via buisjes in de panelen voor warm water zorgen. Verder werden de gebouwen voorzien van cv-ketels.

Dick Middendorp legt uit: "Dit is een slim en duurzaam systeem voor energiezuinigheid dat goed past bij een groot project als deze. De installatie maakt optimaal gebruik van zonnewarmte en warmte in het gebouw. Als de zon er is, krijgt zonnewarmte via de zonnewarmtepanelen voorrang. Als dit onvoldoende is, komen de warmtepompen erbij. Pas wanneer de behoefte aan warm water groter is dan wat deze systemen kunnen leveren, worden de cv-ketels ingeschakeld," aldus Middendorp. "En via de warmtepomp worden de gebouwen volgens hetzelfde principe ook weer gekoeld."

Luchtbehandeling

Naast de verwarmingsinstallatie levert Winkels Techniek nu ook service en onderhoud voor de luchtbehandeling. Cogas heeft intussen de energie-infrastructuur verder geoptimaliseerd.

Prinsen: "In de praktijk zie je dat systemen toch worden bijgesteld en aangepast, bijvoorbeeld omdat de verwachtingen van de klant op gebied van koude- en warmteafname niet in lijn zijn met de praktijk. Inmiddels heeft Cogas zelf ook de nodige kennis en kunde in huis. Maar waar gewenst wordt Winkels Techniek ingeschakeld."

Sparren

"Van installateurs verwacht ik dat zij op niveau kunnen meepraten en innovatief zijn. Winkels Techniek denkt goed met ons mee en is altijd bereid om te sparren en te spiegelen", besluit Prinsen.

Actueel

Collega genomineerd voor landelijke titel TopCoach
03 juli 2018
Collega Rudolf Ekkelboom, leidinggevend monteur bij Winkels, behoort tot de tien genomineerden voor de landelijke titel ‘TopCoach van het jaar’ in de categorie ‘grote bedrijven’. Een geweldige waardering voor zijn werk...
Lees verder
12 collega's starten met BHV-opleiding
15 juni 2018
Afgelopen donderdag zijn 12 collega's gestart met hun BHV-basisopleiding. De onderdelen eerste hulp en reanimeren stonden op het programma. Winkels Techniek hecht grote waarde aan preventie en veiligheid op de werkvloer en leidt daarom...
Lees verder
Winkels Techniek bouwt mee aan hybride OK ZGT Almelo
15 mei 2018
Op de locatie Almelo van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) werd kortgeleden de hybride operatiekamer in gebruik genomen. Deze hypermoderne OK combineert een conventionele OK met een röntgenkamer. Dit maakt het mogelijk om tijdens operaties met...
Lees verder
Winkels had de kennis in huis om onze ambities waar te maken.
Maurice Beijk - Nieuwbouw Unipro BV