Referenties

Studentenhuisvesting Zwolle

Soort werk
357 studentenappartementen, kantoren en medische ruimten
Plaats
Zwolle
Oplevering
December 2014
Opdrachtgever
Dubotechniek B.V. (Zaltbommel)
Architect
Zwarte Hond (Groningen)
Adviseur
Deerns (Zwolle)
Aannemer
Wessels (Rijssen)
Installateur
Winkels Techniek

Studentenhuisvesting nieuwe stijl

De drie woontorens met in totaal 357 volwaardige studentenwoningen en een zorgcomplex prijken fier in het plantsoen nabij de Zwolse binnenstad. Hoofdaannemer Dubotechniek vroeg Winkels Techniek om de nieuwbouw van Studentenhuisvesting Zwolle te voorzien van alle elektrotechniek, de cv-installatie en warmwatervoorziening. De bouwpartijen kijken terug op een relatief groot project, veel repeteerwerk, een succesvolle switch naar tunnelgietbouw – en bovenal een geslaagde samenwerking. 

Ideale studentenhuisvesting

De nieuwbouw in hartje Zwolle is ideaal gelegen voor studenten. Alle 357 studentenwoningen hebben een eigen toilet, douche en keuken. Naast studenten biedt de accommodatie met 26 appartementen, kantoren en behandelruimten ook onderdak voor Tactus Verslavingszorg. Ook het Leger des Heils is er met 10 appartementen gehuisvest. De bewoners beschikken verder over een centrale fietsenkelder, waarvan het dak gebruikt wordt voor een basketbalveld met bankjes. 

Door een goede onderlinge afstemming hebben we het repeteerwerk efficient kunnen uitvoeren.

Efficiënt repeteerwerk

Als hoofdaannemer voor alle elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties (E&W) stond Ronald de Vries, projectleider van Dubotechniek in nauw contact met Winkels Techniek. “Om het repeteerwerk voor deze 357 studenteenheden efficient te kunnen uitvoeren, was een goede onderlinge afstemming cruciaal. Dit is prima gelukt met deze drie partijen. 

We voelen ons zeer thuis in dit soort snelbouwprojecten.

Seriematig werken

Arie Zoontjes, projectleider van Winkels Techniek: “Dit soort studentenhuisvesting, waarbij studenten wonen in volwaardige appartementen, zie je steeds meer. Vanwege onze werkwijze van het seriematig, snel aanleggen van installaties voelen we ons zeer thuis in dit soort snelbouwprojecten.”

Proactief oppakken

De Vries vervolgt: “Winkels heeft het elektrotechnische deel voortvarend uitgevoerd: ze waren proactief en pakten zaken snel op. Dit geldt ook voor de specifieke bouw voor Tactus, waarvoor snel iets moest worden ontworpen en neergezet. Mede door de goede onderlinge afstemming is de bouw snel en soepel verlopen.”

Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan beginnen en snel kan schakelen.

Snel schakelen

Ook voor bouwbedrijf Wessels was de snelheid van oplevering de belangrijkste uitdaging. Winkels ziet men als een gekwalificeerde installatiepartner voor zo’n snelbouw. “Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan beginnen en snel kan schakelen. Aangevuld met hun korte lijnen past het bedrijf goed bij de cultuur van Wessels. Zodoende wordt Winkels ook weer ingeschakeld voor nieuwe projecten zoals de Melkmarkt in Zwolle,” aldus een projectleider.

Complete elektrotechniek

De gebouwen zijn door Winkels Techniek voorzien van de complete elektrotechniek (E-installatie) en de CV-installatie met warmwateropwekking. Via zonnepanelen en ledverlichting is het gebouw nog energiezuiniger gemaakt. Verder installeerde Winkels een brandmeldinstallatie (BMI), een CCTV-installatie voor cameratoezicht, de ict-infrastructuur met glasvezelbekabeling, terreinverlichting en toegangscontrole (i.s.m. de leverancier). Via ‘BREEAM’, een methodiek om integraal de duurzaamheid van gebouwen te meten en beoordelen, is de nieuwbouw gewaardeerd met het certificaat ‘Good’.

De tunnelgietbouw betekende voor Winkels een behoorlijke tijdwinst.

Tunnelgietbouw

Een interessant detail van dit project is dat vlak voor de uitvoering de traditionele bouw is omgezet naar Tunnelgietbouw. Dit maakte het mogelijk om in slechts vier dagen tijd een complete verdieping te bouwen, inclusief de voorbereidingen voor het installatiewerk. Hierdoor kon heel snel gewerkt worden, hetgeen ook voor installateur Winkels een behoorlijke tijdwinst betekende.

Brug over techniek

Ook Arie Zoontjes kijkt terug op een geslaagde samenwerking tussen de verschillende installateurs. Als voorbeeld noemt hij de installatietechniek die is gehuisvest op de zolders van de torens. “Hier komt het installatiewerk van Roderie, Bonthe en Winkels samen. Om het onderhoud ervan zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we op initiatief van Dubotechniek een leidingstraat van 2 meter toegepast om alle techniek in onder te brengen. Hierover is een brug gebouwd zodat de servicemonteurs de techniek goed kunnen bereiken.”

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Utiliteitswerk in de zorg zie ik als een kerncompetentie van Winkels
Martijn Endeman, Gebr. Meijer Bouwbedrijf (Raalte) - Angeli Custodes Raalte