Referenties

Uitbreidingen Grolsch Veste

Soort werk
Stadion
Plaats
Enschede
Oplevering
januari 2012 (uitbreiding-L voetbalgereed in september 2008; uitbreiding-U voetbalgereed in september 2011)
Opdrachtgever
Goossen te Pas Bouw (uitbreiding-L); FC Twente (uitbreiding-U)
Architect
IAA Enschede
Adviseur
Matrix
Aannemer
Bouwcombinatie Grolsch Veste VOF (Goossen Te Pas Bouw, Trebbe en Dura)
Installateur
Winkels Techniek

Als één team naar hoogstaand voetbalgenot

Met twee uitbreidingsrondes wist FC Twente de capaciteit van De Grolsch Veste meer dan te verdubbelen en voegde zij vele innovatieve voorzieningen toe aan het stadion in Enschede. In nauwe samenwerking met Bouwcombinatie Uitbreiding Arke Stadion VOF realiseerde Winkels Techniek in korte tijd een keur aan elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het stadion, variërend van keukens tot een mediacompound.

 

Uitbreiding 1: L-vorm

Het in 1998 geopende Arke Stadion werd in 2008 voor de eerste keer uitgebreid met aan twee zijden een tweede ring. Met de hiermee ontstane L-vorm steeg de capaciteit van het stadion op bedrijventerrein Drienerlo in Enschede van 13.250 naar 24.200 zitplaatsen. Tijdens deze ronde is het aantal skiboxen fors uitgebreid en verzorgde Winkels de installaties van onder meer de fanshop en de TOS Businessclub. 

...installaties in sneltreinvaart gerealiseerd – met behoud van kwaliteit

Planning

Volgens Arie Zoontjes, projectmanager van Winkels Techniek, was in die eerste ronde de  strakke planning de grootste uitdaging. “In april 2008 zijn we aan dit project begonnen, met als voorwaarde dat het stadion op 13 september weer ‘voetbalgereed’ zou zijn. Daarom hebben we de installaties in sneltreinvaart moeten realiseren – met behoud van kwaliteit uiteraard. Dit is gelukt, vooral door ons als team proactief op te stellen en zeer nauw samen te werken met andere partijen. Bij alle partijen was de bereidheid om iets voor elkaar te doen zonder er gelijk een prijskaartje aan te hangen.”

Winkels toonde begrip, dacht mee en was flexibel.

Wedstrijd als mijlpaal

Het feit dat er gebouwd werd tijdens het voetbalseizoen betekende volgens gedelegeerd opdrachtgever Ben Veenbrink een extra uitdaging voor de planning. “Iedere thuiswedstrijd van FC Twente was een mijlpaal in onze planning. Denk aan het regelen van functionerende installaties en tijdelijke voorzieningen voor de veiligheid. Winkels toonde begrip, dacht hierin mee en was flexibel, bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende monteurs die tijdens wedstrijden indien nodig konden ingrijpen. Hoewel dit voor de meeste medewerkers niet echt een opgave was”, lacht Veenbrink. 

Er was sprake van een effectief samenspel, waarin we snel konden schakelen.

Open samenwerking

Dinand van den Berg, directeur van Goossen Te Pas Bouw, herinnert zich de goede samenwerking met Winkels Techniek. “Een belangrijke factor was de openheid naar elkaar toe op basis van een goede verstandhouding. Doordat we elkaar goed begrepen en wat voor elkaar over hadden, ontstond een effectief samenspel waarin we snel konden schakelen.”

Zaken als planning, werkvoorbereiding en uitvoering heeft Winkels professioneel en secuur aangepakt.

Korte lijnen

Ook Ben Veenbrink kijkt terug op een plezier verlopen samenwerking. “Winkels pakte zaken als planning, werkvoorbereiding en de uitvoering van het werk zeer professioneel en secuur aan. Afspraken werden nagekomen en we hadden korte lijnen; ook met de monteurs had ik rechtstreeks contact. Dit heeft geleid tot een proces waarbij zich niet of nauwelijks problemen hebben voorgedaan en een prachtig resultaat van hoge kwaliteit.”

Uitbreiding 2: U-vorm

Op 13 september 2008 werd het stadion officieel geopend onder de nieuwe naam ‘Grolsch Veste’, een verwijzing naar de oude vestingstad Groenlo, de bakermat van Grolsch. Na de tweede uitbreiding in 2011, waarbij de huidige U-vorm ontstond, steeg de capaciteit van de voetbaltempel naar 30.205 zitplaatsen. Deze uitbreiding is op 29 oktober 2011 officieel in gebruik genomen, waarbij Winkels de installaties voor onder meer het restaurant Cook & Play voor haar rekening nam.

Winkels Techniek is bekend met Design & Build en past hierbij.

Design & Build

Voor Dinand van den Berg stond klanttevredenheid en het resultaat centraal. “De toegepaste methodes en bouworganisatievormen zijn hierin bepalend dus daar letten we goed op. Ten tijde van deze bouw was dat Bouwteam, tegenwoordig is dit vooral Design & Build. Winkels Techniek is hiermee bekend en past hierbij.” 

Overleg als succesfactor

De overlegstructuur ziet Arie Zoontjes als een belangrijke succesfactor voor het slagen van dit project. “Het was een efficiënte mix van werkbesprekingen, coördinatie-overleggen en bouwvergaderingen. Naast de planning verliep de communicatie op locatie ook goed en zaten we kort op het werk.”

Ik waardeer de degelijkheid waarmee Winkels zaken regelt.

Degelijk

Van den Berg: “Wij hebben al veel met Winkels Techniek gewerkt en we werken nog steeds samen. Dit komt vooral omdat Winkels past bij onze manier van werken en ontwikkelen. Dan denk ik vooral aan kwaliteit, betrouwbaarheid, openheid en nieuwe ideeën. Kortom, de degelijkheid waarmee zij zaken regelen.”

Dinand van den Berg vervolgt: “Ik zie Winkels als een innovatieve en proactieve partij. Ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en komen met nieuwe ideeën en vormen. Dit is onmisbaar om goede aanbiedingen te maken en duurzaam te kunnen bouwen.”

Technische hoogstandjes

Arie Zoontjes: “Het resultaat is een hypermodern sportpaleis dat qua installatietechniek vele bijzondere aspecten kent. We hadden te maken met niet-alledaagse disciplines, zoals veldverlichting, camera’s en mediavoorzieningen.”

Een voorbeeld van een technisch hoogstandje is het multifunctionele mediacompound op het parkeerterrein. Dit is een voorziening waarmee regieauto’s direct verbinding kunnen maken met de gewenste plek binnen het stadion, zoals de mixed zone voor interviews met spelers en trainers.

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan schakelen.
Projectleider bouwbedrijf Wessels - Studentenhuisvesting Zwolle