Referenties

Verbouw operatiekamers Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Soort werk
Verbouw operatiekamers
Plaats
Winterswijk
Oplevering
mei 2011
Opdrachtgever
SKB
Architect
de Jong Gortemaker
Adviseur
Verwey Raadgevend Technisch Bureau
Aannemer
Wam & Van Duren
Installateur
Winkels Techniek

Verbouwen van ziekenhuis in bedrijf

Terwijl het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk op volle toeren doordraaide, speelde Winkels Techniek een sleutelrol bij het renoveren en uitbreiden van de operatiekamers. De intensieve samenwerking met het ziekenhuis leidde tot een ‘hotfloor’ die qua elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatietechniek voldoet aan de meest moderne maatstaven die er zijn.

Hotfloor

De zogeheten hotfloor vormt het hart van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Met alle intensieve zorg dichtbij elkaar kan er veiliger worden gewerkt en tegen een geringere kans op complicaties. Op de hotfloor bracht SKB het aantal operatiekamers (ok’s) terug van zes naar vijf. Verder omvat de afdeling onder meer een centrale sterilisatieafdeling (sca), een intensive care (ic) en een aantal dialyseruimten.

Minimaal drie ok’s operationeel

Tijdens de verbouwing continu dienden er minimaal drie ok’s beschikbaar te zijn. Christian Pennings, projectleider bij SKB: “Het installeren van operatiekamers is specialistisch werk, helemaal in een werkend ok-complex. Bovendien moest het project worden uitgevoerd binnen een strak tijdspad en budget. In deze regio is er niet veel keuze aan installateurs die zo’n uitdaging aankunnen. Winkels Techniek heeft een uitstekend resultaat neergezet door mee te denken en de beste componenten bij elkaar te brengen.”

Gecombineerde luchtbehandeling

Winkels Techniek reviseerde onder andere het gecombineerde luchtbehandelingssysteem van het ok-complex. Pennings stelt: “Hier is een goed samenspel tussen installateur en gebruikers van cruciaal belang. Tijdens de verbouwing moesten de operationele ok’s bijvoorbeeld voldoende luchtdruk houden. Met haar kennis van de installaties heeft Winkels Techniek hierin goed meegedacht en is er zorgvuldig gehandeld.”

Wouter Damen, projectmanager Werktuigbouwkunde van Winkels Techniek: “Vóór het afkoppelen van de luchtbehandeling brachten we de situatie in kaart, hoe we tewerk zouden gaan en wat de gevolgen zouden zijn. Na afronding van werkzaamheden controleerden we nauwkeurig de andere ok’s.”

Verbinding met rest van ziekenhuis

Verbouwen in een doordraaiende ok-complex bracht meer complexiteiten met zich mee. Elektrotechnisch projectmanager Maikel Pietersen van Winkels Techniek: “Elk touwtje en kabeltje en iedere gas- en luchtleiding kan in verbinding staan met een werkend deel van het ziekenhuis. Daarom maakten we dagelijks een rondje over de bouw om leidingen te voorzien van stickers en vlaggetjes.”

Coördinerende rol

Het project werd uitgevoerd binnen een strakke tijdsplanning waarin iedere 8 weken een ok moest worden opgeleverd, inclusief 2 weken voor de validatie. Tijdens de verbouwing en uitbreiding trok Winkels Techniek bewust de coördinerende rol naar zich toe.

Pietersen: “Bij het verbouwen van een ok ligt het zwaartepunt bij de installatietechniek. Alleen hiervoor werkten vaak zo’n 15 mensen tegelijkertijd in één operatiekamer. Daarom dienden we zeer gedetailleerd te plannen en intensief te communiceren met de bouwpartners, de gebruikers en het ziekenhuis.”

Eén muur en een stofschot

Wouter Damen vertelt: “Tussen de bouwplaats en de in bedrijf zijnde operatiekamers stond slechts één muur en een stofschot. We waren dus aan het installeren terwijl er in de ok ernaast werd geopereerd.”

In overleg met het ziekenhuis is er regelmatig ‘s nachts geïnstalleerd. Damen: “Direct na de operaties van die dag gingen we aan de slag, bijvoorbeeld voor het ophangen van pendels en het trekken van leidingen. Na onze werkzaamheden stond de schoonmaakploeg klaar zodat ’s ochtends de operaties weer doorgang konden vinden.”

Modernste eisen

Winkels Techniek voorzag de gerenoveerde en uitgebreide ok’s van de technologisch meest hoogwaardige apparatuur. Hiermee voldoen de ok’s aan de strengste eisen op gebied van bijvoorbeeld steriliteit en continuïteit. Denk bijvoorbeeld aan de plenumtechniek en gereviseerde luchtbehandelingskasten. Winkels Techniek plaatste tevens de modernste regeltechnische installaties, die onder andere de mogelijkheid bieden om drukverschillen, deurtellingen en temperaturen effectief te monitoren. Verder voorzag Winkels Techniek de ok’s van transformatoren en medische aarding.

Isoleren ok’s

Winkels Techniek besteedde veel aandacht aan het geïsoleerd opstellen van de ok’s, om te voorkomen dat er contact zou ontstaan met bouwaarde. Hiertoe is onder meer het datanetwerk volledig in glasvezel uitgevoerd en paste Winkels Techniek houtskeletbouw toe voor de kozijnen en wanden. Pennings: “Uiteindelijk is de installateur verantwoordelijk voor het geheel geïsoleerd opstellen van de ok. Winkels is hierin uitstekend geslaagd. Door het toepassen van hoogwaardige componenten is het netwerk zeer stabiel.”

Huisleverancier

Naast aan het verbouwen van deze ok’s voerde Winkels Techniek als huisleverancier van SKB al diverse andere verbouwingen van afdelingen en hotfloor-ruimten uit. Hierbij gaat het meestal grotere verbouwingen, zoals een complete vleugel voor GGNet. Ook verzorgt Winkels Techniek de instandhouding van de geleverde installaties.

“Nog steeds hebben we regelmatig contact over onze plannen met Winkels Techniek, die meedenkt en oplossingen aandraagt. Zo werken we nu samen op gebied van toegangscontrole en camerabewaking.”, vertelt Pennings, en besluit:

“Winkels heeft dit project naar tevredenheid opgeleverd. Nadien hebben zich in de technologisch zeer geavanceerde ok’s geen grote storingen voorgedaan. Dit is een project waar we beide trots op mogen zijn.”

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Geschikte mensen die weten hoe in ziekenhuizen gewerkt moet worden
Fred Braker, ZGT Almelo - ZGT Ziekenhuis Almelo