Referenties

Verbouw VMBO/PRO Carmel College Salland (Raalte)

Soort werk
School
Plaats
Raalte
Oplevering
eind augustus 2016
Opdrachtgever
Stichting Carmel College
Architect
Atelier PROarchitecten BV
Adviseur
Raadgevend Ingenieursbureau Dijkoraad BV
Aannemer
Gebr. Meijer Bouwbedrijf
Installateur
Winkels Techniek (W & E)

Carmel College: “Techniek mag gezien worden”

In mei 2016 startte Winkels Techniek met het renoveren van de W- & E-installaties in de Metaalhal van het Carmel College in Raalte. Onder meer de luchtbehandeling, cv-installatie, regeltechniek, bmi, verdeelkasten en verlichting werden geheel vernieuwd. Even later kreeg Winkels Techniek tevens opdracht om voor de Bouwhal dezelfde werkzaamheden te verrichten. Tezamen met de opdrachtgever blikken we terug op een – uiteindelijk – zeer geslaagd project.

Verbouwing

Nog afgezien van de verouderde installatietechniek was de verbouwing noodzakelijk om de praktijkgerichte hallen ook voor andere doeleinden te kunnen gebruiken. Waar de Metaalhal geheel is verbouwd tot theoriedomein, kan de Bouwhal nu worden ingezet voor zowel praktijk- als theorielessen.

Waarom Winkels Techniek?

Michiel Schouten, projectleider van het Carmel College, vertelt: “Het was een meervoudig onderhandse aanbesteding. We hadden vier partijen uitgenodigd, waaronder Winkels Techniek, waarin we vooraf al vertrouwen hadden. Op basis van prijs selecteerden we in eerste instantie een andere partij. Toen bleek dat een aantal zaken niet was opgenomen in de inschrijving, trok deze partij zich terug en viel onze keuze op Winkels.”

Hij vervolgt: “Het voordeel van Winkels Techniek is dat zij zowel de elektrotechniek als werktuigbouwkunde onder één dak hebben. Zij kunnen dus complete installaties leveren, inclusief bijvoorbeeld een brandmeldinstallatie. Bovendien zijn de lijnen in de praktijk korter dan wanneer je met meerdere partijen te maken hebt.”

Zichtwerk

Michiel Schouten toont zich tevreden over het resultaat. “Met de renovatie van de twee praktijkhallen wilden we het oude, stoere karakter van het gebouw laten terugkomen. Dit betekent dat we de hoogte hebben behouden en dat techniek zoals de luchtkanalen, letterlijk gezien mag worden.”

De zorgvuldige manier waarop het zogenaamde zichtwerk is aangelegd, maakt dat de projectleider van het Carmel College zich tevreden toont over het resultaat. “Ik ben echt trots op hoe hallen er nu uit zien. Er waren de nodige opleverpunten, mede doordat het project onder grote tijdsdruk moest worden uitgevoerd. Het eindresultaat mag er zijn, de installaties zien er strak uit.”

Tijdsdruk

Projectleider Wouter Nijenhuis van Winkels Techniek kijkt ook terug op een geslaagd en uitdagend project. “De tijdsdruk was inderdaad de grootste uitdaging; de installaties moesten vóór het einde van de zomervakantie worden opgeleverd. Zeker in combinatie met de bouwvak was dit geen eenvoudige opgave. We hebben alle zeilen bijgezet om de deadlines te halen.”

Wat vindt de gebruiker belangrijk aan een installateur?

“Een flexibele en proactieve opstelling”, antwoordt Michiel Schouten. “Want hoeveel tijd je met het bouwteam ook doorbrengt aan de vergadertafel, in de praktijk loopt het toch vaak anders. Daarom moet een installateur echt in je huid willen kruipen. Mogelijke bezwaren moeten tijdig worden aangekaart, om zo problemen voor te blijven. We willen werken met partijen die samen met ons gaan voor maximaal resultaat.”

Volgens Michiel Schouten heeft Winkels Techniek deze rol goed opgepakt. “De termijnen waarop zaken aangeleverd moesten worden, waren kort. Vaak waren er nog lastminute-wijzigingen. Winkels stelde zich ontvankelijk op en heeft de geconstateerde problemen keurig opgepakt. Men toonde zich betrokken en zette de schouders eronder om alles naar tevredenheid op te leveren.”

Constructieve opstelling

Ook ingenieursbureau Dijkoraad, dat zich volgens Wouter Nijenhuis “zeer flexibel en meedenkend” had opgesteld, beaamt het goede contact met Winkels Techniek. Gerwin Kolthoff, projectmanager van Dijkoraad zegt: “We hadden korte lijnen met de projectleiding van Winkels Techniek. Tijdens de geconstateerde onvolkomenheden stelde Winkels Techniek zich constructief op. Dit was de basis voor verbetering en een eindresultaat dat er mag zijn.”

Zijn collega, adviseur Bastian Hoonhorst vult aan: “Door de open en eerlijke communicatie hebben we de aanloopproblemen met Winkels Techniek achter ons kunnen laten en wordt de stijgende lijn vastgehouden. Winkels komt afspraken goed na, waardoor de gebruiker en wij als Dijkoraad tevreden zijn. Dit geeft vertrouwen, waardoor Winkels Techniek inmiddels diverse vervolgopdrachten van het Carmel College heeft ontvangen, zoals het vervangen van verdeelkasten en noodverlichting.”

Frisse scholen

De Metaalhal kan zowel worden gekoeld als verwarmd. Om warmteterugwinning mogelijk te maken, voorzag Winkels Techniek de Metaalhal van een luchtbehandelingskast met een warmtewiel. Hiermee kan de warmte van uitgezogen lucht worden overgedragen naar de ingeblazen lucht. Verder wordt – volgens het principe van ‘frisse scholen’ – de luchtbehandeling geregeld via variabele volumeregelaars (VAV-regeltechniek) op basis van de in het lokaal aanwezige hoeveelheid CO2.

DALI-gestuurde verlichting

Bij het vervangen van de verlichtingsinstallaties koos het Carmel College vanwege de energiezuinigheid voor de optioneel aangeboden DALI-gestuurde ledverlichting.

Bmi

Verder verving Winkels Techniek in het schoolgebouw de gehele brandmeldinstallatie (bmi). Ook hier was de tijdsdruk de grootste uitdaging. Door een zorgvuldige voorbereiding met alle betrokken partijen heeft Winkels Techniek de bmi van het gehele drie verdiepingen tellende schoolgebouw binnen één vakantieweek week kunnen vervangen, waarmee de overlast tot een minimum beperkt is gebleven.

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
De jarenlange ervaring en expertise werkt erg prettig
Antoinette Logtmeijer - Intermeco