Referenties

ZGT Ziekenhuis Almelo

Soort werk
Ziekenhuis (diverse afdelingen)
Plaats
Almelo
Oplevering
Vanaf 2013
Opdrachtgever
ZGT
Architect
MAS architectuur (Hengelo)
Adviseur
Royal HaskoningDHV
Aannemer
Plegt-Vos
Installateur
Winkels Techniek (E) en Heijmans (W)

ZGT vernieuwt en breidt uit met installatiepartner Winkels Techniek

Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) loopt graag mee in de frontlinie als het gaat om innovatieve technieken voor patiëntgerichter en efficiënter werken, onmiskenbare thema’s in de zorgsector. Zo ook het ZGT-streekziekenhuis in Almelo. Vanwege haar expertise op gebied van ziekenhuizen wordt Winkels Techniek veelvuldig door ZGT ingeschakeld voor het installeren van elektrotechniek en ICT.

Verbouw en nieuwbouw

Momenteel (maart 2016) werkt Winkels Techniek mee aan maar liefst drie bouwtrajecten bij het Almelose ziekenhuis. Naast het inrichten van een intensivecare-afdeling van 1.500 m2 worden er twee verdiepingsvleugels verbouwd. Hierin zal eind 2016 de afdeling Ouderenzorg haar intrek nemen. Verder krijgt de afdeling Geboortezorg uitbreiding met nog eens 8 kraamkamers, aanvullend op de 8 onlangs gerealiseerde kraamkamers. 

Geboortezorg

“De belangrijkste redenen van de bouwprojecten zijn modernisering en capaciteitsuitbreiding”, vertelt Fred Braker van ZGT. Als IC verpleegkundige met een technische achtergrond wordt hij betrokken bij de verbouwing in ZGT Almelo. “Doordat we de geboortezorg sinds kort ook voor het ziekenhuis Hengelo uitvoeren, is deze afdeling in Almelo uit haar jasje gegroeid.”

Nieuwe intensive care

De modernisering van de intensive care (IC) is nodig om te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende normen op gebied van efficiënt en patiëntgericht werken. “Waar we tot op heden werken met zogenaamde pleinen, krijgt de nieuwe intensive care 16 eenpersoons isolatiekamers, met uitzicht naar buiten. Een eigen ruimte met daglicht geeft de patiënt meer rust. Tevens kunnen we hiermee het besmettingsgevaar reduceren”, aldus Braker.

Uitdaging

Vanwege een doorbraak in een dragende muur was het voor de stevigheid van het gebouw nodig om extra muren bij te plaatsen. Verder diende het plafond te worden verstevigd met lijmbewapening om alle armaturen en pendels te kunnen dragen. Dit alles stelde Winkels Techniek voor onverwachte uitdagingen.

Winkels kon snel schakelen en wist haar planning flexibel aan te passen.

Braker: “Uiteraard hadden deze aanpassingen gevolgen voor de installatietechniek. Winkels kon hierin snel schakelen en wist haar planning flexibel aan te passen. Zo konden we vlot doorwerken zonder het project te vertragen.”

Vertrouwen

Winkels Techniek heeft meer dan 50 jaar ervaring binnen ziekenhuizen. Recentelijk zijn projecten uitgevoerd (en/of zijn in uitvoering) voor ziekenhuizen op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) en voor Nederlandse ziekenhuizen zoals MST en SKB. Voor ZGT verzorgde Winkels Techniek onlangs nog installaties voor de afdeling Pijnpoli (Hengelo), onderhoud van het laboratorium, buckykamers en een angiokamer.

Volgens Ingrid de Vuijst, teamleider bij Winkel Techniek, spelen vertrouwen en tevredenheid een belangrijke rol. “In onze samenwerking proberen we zo kort mogelijk aan de bal te blijven. Dit doen we bijvoorbeeld door regelmatige evaluaties en managementrapportages op maat. Maar ook door het juiste personeel in te zetten, mensen die weten hoe je met de klant van de klant omgaat.”

Communicatie

Braker onderstreept nog eens het belang van correcte en tijdige communicatie. “Wij kijken strikt naar hoe installateurs zich opstellen en met mensen omgaan in het ziekenhuis. Een verbouwing vergt namelijk veel van onze patiënten en personeel. En zeker bij een IC is ethisch handelen van groot belang.” 

Winkels zet geschikte mensen in die weten hoe in ziekenhuizen gewerkt moet worden.

”Winkels zet geschikte mensen in die weten hoe in ziekenhuizen gewerkt moet worden. Bijvoorbeeld wanneer er wel en niet geboord en geslepen mag worden. En door het werkgebied goed af te bakenen met blaadjes aan de deur. We zijn tevreden over hoe Winkels dit aanpakt”, toont Braker zich tevreden.

Ad hoc wijzigingen

In de uitvoering komt het voor dat op details toch van de tekening afgeweken wordt. Braker: “Bijvoorbeeld bij de plaatsing van de contactdozen. Tijdens de uitvoering is er veel contact met Winkels, die bereidwillig is om in onderlinge afstemming ad hoc wijzigingen toe te passen. Ze tonen zich betrokken en denken mee om snel oplossingen te bedenken voor de IC.”

Ingrid de Vuijst haakt in: “In bouwvergaderingen willen we transparant zijn. Ook als er iets niet goed loopt, leggen we dit open en eerlijk op tafel. Dan kan je er direct op inspringen en erger voorkomen. Dit draagt bij aan het onderling vertrouwen.”

Nieuwste technieken

De eenpersoonskamers van de IC worden voorzien van de nieuwste techniek op gebied van patiëntbewaking en -observatie. “Ook hier heeft Winkels goed meegedacht en alle medewerking verleend. Zo is er een testomgeving ingericht om alle infrastructuur en camerasystemen te proberen.”

Winkels toont zich betrokken en denkt mee om snel oplossingen te bedenken.

Een greep uit de installatietechniek die Winkels Techniek toepast voor ZGT:

  • Vereffening van de ruimtes (classificering K3 medische apparatuur)
  • Elektro-deel voor medische gassen
  • Kamerbewaking (geluids- en camerabewaking)
  • Doormelding/branddetectie
  • Zusteroproepsystemen
  • Toegangscontrolesystemen
  • Data-infrastructuur en wifi
  • Biodynamische ledverlichting 

Meedenken

Volgens Ingrid de Vuijst is Winkels Techniek erop gericht om zoveel mogelijk met de opdrachtgever mee te denken. “Als we een alternatief weten voor het simpelweg vervangen van bestaande installaties, geven we dit ook aan. Hoewel we ons qua omzet dan misschien in de vingers snijden”, glimlacht Ingrid. 

Zij vervolgt: “Binnenkort nemen we onze klanten mee naar het Lighting Application Center van Philips. Daar gaan we zien hoe in ziekenhuizen energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd met ledverlichting.”

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels Techniek komt met doeltreffende technische oplossingen.
Niels Vis, FC Twente - Vernieuwd camerasysteem voor FC Twente