Referenties

Nieuwbouw Schuilenburg Raalte

Soort werk
Woonzorginstelling met 89 appartementen
Plaats
Raalte
Oplevering
voorjaar 2014
Opdrachtgever
Cogas
Architect
n.v.t.
Adviseur
n.v.t.
Aannemer
n.v.t.
Installateur
Winkels Techniek

Samenspel in energiebesparing

De energie-infrastructuur van het nieuwe zorgcomplex Schuilenburg in Raalte wordt in opdracht van woningcorporatie SallandWonen geëxploiteerd door Cogas. Voor de aanleg van duurzame klimaatinstallaties schakelde Cogas installateur op haar beurt Winkels Techniek in. "Na oplevering leer je een installateur pas echt kennen", stelt Erwin Prinsen, teamleider Exploitatie Duurzaam bij Cogas.

nieuwbouw-schuilenburg-raalteErwin Prinsen

Zorgcomplex

Schuilenburg Raalte is een project van woningcorporatie SallandWonen, Zorggroep Raalte, Stichting De Parabool en Stichting WI-RA. Het project bestaat uit drie gebouwen met in totaal 89 appartementen en 1.560 vierkante meter aan ruimte voor commerciële en maatschappelijke doeleinden.

Een deel van het appartementencomplex wordt als zorgappartement ingezet voor cliënten van Zorggroep Raalte. Verder is er begeleid wonen voor bewoners van de Stichting WIRA en Stichting De Parabool. SallandWonen biedt in Schuilenburg huurappartementen voor 55-plussers.

Duurzame infrastructuur

Cogas nam van SallandWonen de opdracht aan voor het opzetten en exploiteren van de duurzame energie-infrastructuur. Hiermee draagt Cogas de komende jaren zorg voor het duurzaam verwarmen en koelen van het appartementencomplex.

Lagere energiekosten

Cogas gaf Winkels Techniek opdracht voor het aanleggen van duurzame installatietechniek. Hierbij zijn energiebesparende verwarmingstechnieken ingezet zoals warmte-koudeopslag (WKO), een warmtepomp en zonnewarmtepanelen. "Naast het positieve effect op het klimaat pakken deze maatregelen ook voordelig uit voor de gebruikers van het appartementencomplex, met lagere energiekosten en meer comfort en leefbaarheid", stelt Dick Middendorp van Winkels Techniek.

Erwin Prinsen vult aan: "De inzet van zonnecollectoren heeft een besparing van 4000 m3 gas per jaar opgeleverd. Dat is tegenwoordig toch het verbruik van bijna 3 huishoudens."

Installateurs leren kennen

Namens Cogas komt Erwin Prinsen met name in beeld bij de oplevering van projecten en het onderhoud ervan. "Vanuit mijn rol heb ik te maken met veel verschillende installatiebedrijven. Zeker als er een technisch probleem is, leer je je installateurs goed kennen", zegt Prinsen, en vervolgt: "Winkels Techniek heb ik leren kennen als een betrouwbare partij met een no-nonsense opstelling. De mensen werken oplossingsgericht en met korte schakels. Je krijgt wat je hebt afgesproken; recht door zee en zonder kleine lettertjes."

Zonnewarmte

Winkels Techniek leverde de gehele verwarmingsinstallatie inclusief de WKO-installatie en warmtepompen die zijn gekoppeld aan het cv-systeem. Ook installeerde Winkels Techniek zonnewarmtepanelen die via buisjes in de panelen voor warm water zorgen. Verder werden de gebouwen voorzien van cv-ketels.

Dick Middendorp legt uit: "Dit is een slim en duurzaam systeem voor energiezuinigheid dat goed past bij een groot project als deze. De installatie maakt optimaal gebruik van zonnewarmte en warmte in het gebouw. Als de zon er is, krijgt zonnewarmte via de zonnewarmtepanelen voorrang. Als dit onvoldoende is, komen de warmtepompen erbij. Pas wanneer de behoefte aan warm water groter is dan wat deze systemen kunnen leveren, worden de cv-ketels ingeschakeld," aldus Middendorp. "En via de warmtepomp worden de gebouwen volgens hetzelfde principe ook weer gekoeld."

Luchtbehandeling

Naast de verwarmingsinstallatie levert Winkels Techniek nu ook service en onderhoud voor de luchtbehandeling. Cogas heeft intussen de energie-infrastructuur verder geoptimaliseerd.

Prinsen: "In de praktijk zie je dat systemen toch worden bijgesteld en aangepast, bijvoorbeeld omdat de verwachtingen van de klant op gebied van koude- en warmteafname niet in lijn zijn met de praktijk. Inmiddels heeft Cogas zelf ook de nodige kennis en kunde in huis. Maar waar gewenst wordt Winkels Techniek ingeschakeld."

Sparren

"Van installateurs verwacht ik dat zij op niveau kunnen meepraten en innovatief zijn. Winkels Techniek denkt goed met ons mee en is altijd bereid om te sparren en te spiegelen", besluit Prinsen.

Actueel

Snelle transformatie naar modern en gasloos complex
19 oktober 2020
Begin dit jaar transformeerde Winkels Techniek in vijf maanden tijd een kantoorpand in Rijswijk naar een modern en gasloos appartementencomplex. Het complex is voorzien van 128 appartementen, een lounge- en fitnessruimte en een sauna....
Lees verder
Hybride Intensive Care voor Medisch Spectrum Twente
06 oktober 2020
Met de bouw van een hybride Intensive Care is het MST in Enschede snel in staat om extra IC-capaciteit te regelen wanneer een tweede COVID-19 golf uitbreekt. MST vroeg Winkels Techniek om mee te denken over slimme oplossingen voor deze...
Lees verder
Levensloopbestendige woningen voor De Amerrank
07 september 2020
Winkels Techniek verzorgt in samenwerking met Aannemingsbedrijf Draisma de renovatie van 53 appartementen van woon-zorgcomplex De Amerrank te Amersfoort. Alle appartementen worden levensloopbestendig gemaakt en zijn ontworpen volgens de...
Lees verder
Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan schakelen.
Projectleider bouwbedrijf Wessels - Studentenhuisvesting Zwolle