Referenties

Renovatie operatiekamers voor Ziekenhuis Groep Twente

Soort werk
Renovatie operatiekamers
Plaats
Hengelo
Oplevering
januari 2009
Opdrachtgever
ZGT
Architect
MAS architectuur, Hengelo
Adviseur
Royal Haskoning DHV, Nijmegen
Aannemer
Plegt-Vos Oost, Hengelo
Installateur
Winkels Techniek (E), TBI Wolter en Drost (W)

Renovatie en nieuwbouw tijdens doordraaiende nood-ok’s

Met het in gebruik nemen van het geheel vernieuwde ok-complex voldeed het Hengelose ziekenhuis van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) weer aan de nieuwste eisen. Terwijl de operaties in speciaal ingerichte nood-ok’s hun doorgang vonden, voorzag huisleverancier Winkels Techniek het te renoveren ok-complex van de meest geavanceerde elektrotechnische installaties.

Operaties in nood-ok’s

Het project bestond uit de bouw van acht operatiekamers, een recoverykamer en kantorencomplex. Omdat de operaties in het ziekenhuis gewoon doorgingen, sloot Winkels Techniek nood-ok’s aan op de infrastructuur van het ziekenhuis. Deze operatiekamers draaiden volledig op generatoren.

Betrokkenheid

Rik Nieuweweme, projectleider bij ZGT, toont zich tevreden over het werk van installateur Winkels Techniek. “De betrokkenheid van Winkels is mij in het bijzonder bijgebleven. Tezamen met de mede-aannemers was men bereid om tot het uiterste te gaan in het neerzetten van een zo goed mogelijk product.”

“Bij onduidelijkheden zochten ze zaken eerst zelf uit en stelden dan pas vragen. Ook gingen de bouwpartners problemen niet uit de weg. In plaats van afschuiven en elkaar aankijken werden problemen besproken en opgelost. Door deze oplossingsgerichte houding ontstond een prettige en constructieve verstandhouding”, aldus Nieuweweme.

Maikel Pietersen, projectmanager bij Winkels Techniek, vertelt: “Al meer dan 20 jaar zijn wij de huisinstallateur van ZGT. Ook dan geldt dat ieder project gewoon weer top moet zijn. Dit is belangrijk voor de continuïteit en om de samenwerking met ZGT nog langer op een hoog niveau te houden.”

Innovatieve installatietechniek

Winkels Techniek voorzag de operatiekamers van een indrukwekkende hoeveelheid elektronica ter ondersteuning van de specialisten en OK-medewerkers. De geïnstalleerde technieken omvatten onder andere een verpleegoproepsysteem en installaties voor data- en telefonie, medische aarding, intercom, lichtkracht, toegangscontrole en brandmelding. Ook kreeg iedere ok een eigen patchkast met glasvezel om aardverschillen tussen ok’s te voorkomen.

Van de acht ok’s maken er twee gebruik van de meest innovatieve lasertechnologie. Deze ok’s werden voorzien van automatische blindering, een lock-systeem en diverse specifieke installaties. Verder liep het ziekenhuis voorop met de geïnstalleerde dali-verlichtingssystemen, die worden aangestuurd door een gebouwbeheersysteem (gbs).

Luchtdichte afwerking

Kenmerkend voor het ziekenhuis in Hengelo is de grote centrale opdekruimte. Vanwege de hoge overdruk via het grote centrale plenum diende Winkels Techniek de installaties luchtdicht af te werken. Nieuweweme: “Zo’n grote opdekruimte is in Nederland vrij bijzonder. Het werkt zeer effectief. Vanuit een beperkte ruimte kunnen de ok’s heel snel worden bediend. Omdat het de meest schone ruimte is, hanteren we een hogere overdruk. Dit kost veel inspanning.”

Rust op de bouw

“Tijdens de uitvoering had Winkels Techniek haar zaken goed onder controle. Dit zorgt voor rust op de bouw en een positieve uitwerking op de gebruikers. Ook de monteurs waren kundig en konden op niveau meepraten. Ze weten waar ze mee bezig zijn, waardoor ook onze technische dienst goed en snel kon schakelen met Winkels Techniek”, vindt Rik Nieuweweme.

Nieuweweme besluit: “Voor Winkels Techniek was dit een klus waarin ze konden aantonen wat hun kwaliteiten zijn en in hoeverre ze konden meedenken met ons als opdrachtgever. Het resultaat gaf voor ons de doorslag om Winkels Techniek uit te nodigen voor de aanbesteding van de nieuwbouw van het Laboratorium Microbiologie en Pathologie. Heel positief dus!”

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
De jarenlange ervaring en expertise werkt erg prettig
Antoinette Logtmeijer - Intermeco