Actueel

Hybride Intensive Care voor Medisch Spectrum Twente

06 oktober 2020

Met de bouw van een hybride Intensive Care is het MST in Enschede snel in staat om extra IC-capaciteit te regelen wanneer een tweede COVID-19 golf uitbreekt. MST vroeg Winkels Techniek om mee te denken over slimme oplossingen voor deze bijzondere IC en het van de benodigde installatietechniek te voorzien.

Aanpassingen voor de hybride Intensive Care

MST heeft in zijn ziekenhuis een ruimte beschikbaar gesteld die binnen korte tijd omgebouwd kan worden naar een hybride Intensive Care. Om deze Intensive Care te realiseren, waren enkele technische aanpassingen nodig. Zo moesten de kamers worden voorzien van de benodigde installatietechniek voor het gebruik van IC-installaties. Ook de pendels, die normaalgesproken aan het plafond van een Intensive Care hangen, werden mobiel gemaakt.

Benodigd elektrisch netwerk

Het is belangrijk dat de installaties op een Intensive Care altijd zijn voorzien van spanning en een veilig elektrisch netwerk. Daarom installeerden wij op de kamers van de hybride Intensive Care extra wandcontactdozen die de voeding voor de IC-installaties verzorgen. Frans van Loosen, projectleider bij Winkels Techniek, vertelt over het elektrisch netwerk: “We hebben de voorzieningen zo opgebouwd dat, wanneer de hybride Intensive Care moet worden opgebouwd, MST in no time de gewone wandcontactdozen kan uitschakelen en de nieuw aangelegde installatie kan inschakelen.”

Bouw van mobiele pendels

Naast de aanleg van het elektrisch netwerk dacht Winkels Techniek ook mee over de ontwikkeling van mobiele pendels. Dit zijn units - op wielen - met de benodigde medische trafo’s, aansluitmogelijkheden voor medische apparatuur en medicatie. “MST bedacht het concept van mobiele pendels tijdens de eerste coronagolf. Het ziekenhuis vroeg ons om, samen met diverse partijen, mee te denken over realisatie van de pendels. Na de uitwerking van het plan zijn de pendels gebouwd en hebben wij de aansluitingen in de pendels gerealiseerd”, aldus van Loosen.

De pendels hangen normaalgesproken aan het plafond van een Intensive Care. Door ze mobiel te maken kan MST alle benodigde apparatuur nu gemakkelijk naar het Operatief Behandelcentrum rijden en is de hybride Intensive Care binnen enkele minuten op te bouwen.

Voorkomen stop in reguliere zorg door COVID

De bouw van de hybride Intensive Care is gerealiseerd om een herhaling van de operatiestop te voorkomen. Tijdens de eerste golf van COVID-19 besmettingen bouwde MST noodgedwongen een tijdelijke IC-afdeling voor coronapatiënten op de verkoeverkamer van de Operatiekamer; een uitslaapkamer die al is voorzien van het elektrische netwerk dat nodig is voor IC-afdelingen. Het gevolg was dat er nagenoeg geen operaties meer mogelijk waren.

Meer informatie over installatietechniek in hybride IC

Winkels Techniek is gespecialiseerd in installatietechniek voor ziekenhuizen en laboratoria. Heeft u vragen over installatietechniek binnen uw ziekenhuis of laboratorium of zoekt u een partner voor uw installatietechniek? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met ons gespecialiseerde team Medisch, telefonisch via 088 426 2000 of mail naar info@winkelstechniek.nl.

Gerelateerde projecten

Kernactiviteiten

 

Hybride Intensive Care voor Medisch Spectrum Twente
Terug
  • Delen:
Er was sprake van effectief samenspel, waarin we snel konden schakelen
Dinand van den Berg, directeur van Goossen Te Pas Bouw - Uitbreidingen Grolsch Veste