Referenties

Angeli Custodes Raalte

Soort werk
Verpleeghuis en verzorgingshuis
Plaats
Raalte
Oplevering
1 maart 2017
Opdrachtgever
Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V.
Architect
19 het atelier
Adviseur
n.v.t.
Aannemer
Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V.
Installateur
Winkels Techniek (W), Assink-Weustink (E)

Historisch woonzorg- en verpleeghuis met respect gerenoveerd

Het monumentale deel van woonzorg- en verpleegcomplex Angeli Custodes is geheel gerenoveerd en uitgebreid naar 36 woonzorgappartementen, inclusief 10 zorghotelkamers. Naar wens van gebouweigenaar Woningstichting De Veste en huurder Zorggroep Raalte is voor de zorgbehoevende bewoners een behaaglijke en sfeervolle woonomgeving ontstaan. In opdracht van Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V. uit Raalte vernieuwde Winkels Techniek de werktuigbouwkundige installatietechniek, waarmee het comfort merkbaar is gestegen en de energierekening flink naar beneden is gegaan.

Over Angeli Custodes

Angeli Custodes, een prachtig in het groen gelegen, sfeervol historische complex in Raalte, is in de jaren ’30 gesticht als een ziekenhuis. In 1964 kwam een eind aan de ziekenhuisfunctie maar bleef het als kloosterbejaardenoord een onderkomen voor de Zusters van Liefde. Vanaf 2000 werd het gebouw opengesteld als regulier woonzorg- en verpleegtehuis voor senioren met somatische en psychogeriatrische problemen. In 2011 ging het eigendom van Angeli Custodes over naar woningstichting De Veste in Ommen.

Koppen opnieuw bij elkaar

Reeds in 1992 verzorgde Winkels Techniek (onder de naam Disselhorst) in opdracht van Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V. een grootschalige uitbreiding van de locatie. Hetzelfde team stak in 2016 de koppen opnieuw bij elkaar; ditmaal voor een renovatie van het monumentale pand, dat niet meer voldeed aan de wensen en eisen van huurder Zorggroep Raalte. De indeling en inrichting van het pand was niet meer van deze tijd. Ook waren de technische installaties voor onder andere ventilatie en verwarming sterk verouderd.

Een begrip in Raalte

“Tijdens de eerste verbouwing was ik er ook al bij, toen als monteur nog aan het begin van mijn carrière”, vertelt projectleider Rob Fikken van Winkels Techniek enthousiast. “Angeli Custodes” is een begrip in Raalte, zelf woon ik er nog geen kilometer vanaf. Net als Bouwbedrijf Meijer zijn wij al decennia verbonden aan dit zorgcomplex. We kenden het gebouw door en door en dachten in 2016 gelijk: deze renovatie is voor ons!”

Toekomstbestendig en energiezuinig

De opdracht was om – met respect voor het gebouw en haar bewoners – Angeli Custodes toekomstbestendig te maken en te voorzien van gemak en comfort voor de huurders. Ook energiezuinigheid stond hoog op de agenda. Het technische programma van eisen is in een Design & Build-opdracht uitgewerkt tot een definitief ontwerp, waaronder het bouwteam onder leiding van Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V. Na de presentatie van de plannen is het door de lokale partijen bedachte ontwerp geselecteerd als winnende inschrijving.

Winkels Techniek toonde zich zeer deskundig met veel parate kennis en kwam de gemaakte afspraken na.

Gedegen voorbereiding

Martijn Endeman, adjunct-directeur van de aannemer, was met name bij het voortraject betrokken. “Doordat de partijen het gebouw goed kennen, kan je effectief en snel samenwerken. Als team hebben we in een zeer kort tijdsbestek het ruim 100 pagina’s tellende programma van eisen kunnen vertalen naar een concreet plan. Winkels Techniek toonde zich zeer deskundig en kwam de gemaakte afspraken na. Ook tijdens de presentatie liet Winkels zien over veel parate kennis te beschikken, waardoor ook zorg-gerelateerde technische vragen tot in detail beantwoord konden worden. Al met al een heel prettig voorbereidingstraject en een echte teamprestatie van alle betrokken partijen”, aldus Martijn Endeman. 

Renovatie van gebouwen.. 

Nadat de aanbieding van Gebr. Meijer als beste was beoordeeld, zijn de werkzaamheden vanaf april 2016 van start gegaan. In twee fases zijn er in totaal 36 nieuwe appartementen gerealiseerd. Hiervan hebben 10 kamers een hotelfunctie, waar patiënten vanaf het ziekenhuis verder kunnen aansterken of indien gewenst tijdelijk kunnen worden opgevangen. Ook is de boerderij op het erf verbouwd tot landelijke dagbestedingslocatie, is de grote ontmoetings- en recreatiezaal verbouwd en zijn er aparte ruimtes gekomen voor onder meer wellness-activiteiten en fysiotherapie. De energiezuinigheid is sterk verbeterd, evenals het comfort in het gebouw. Ook is het grootste deel van de technische installatie vernieuwd. Tijdens de renovatie is de karakteristieke en historische uitstraling van Angeli Custodes behouden gebleven.

Als team is het ons gelukt om de ingediende planning tot op de dag nauwkeurig te realiseren.

…en installatietechniek

Winkels Techniek heeft de vernieuwing van praktisch alle werktuigbouwkundige installaties voor zijn rekening genomen. Een overzicht van de belangrijkste installaties: riool, waterleiding, sanitair, aanpassingen van de gasinstallatie, cv-installatie, ventilatie-installatie, regelinstallatie en een nieuw gebouwbeheersysteem. Verder is koeling via luchtbehandelingskasten geïnstalleerd en is de warmtapwaterinstallatie vernieuwd.

Rob Fikken licht toe: “Om de energierekening te verlagen heeft Winkels Techniek de hooggestookte warmwatervoorziening afgekoppeld van de cv-installatie en vervangen door een energiezuinig warmtapwatersysteem met een eigen gasleiding. De bestaande cv-groepen zijn aangepast van hooggestookt naar laaggestookt. De combinatie van nieuwe een luchtbehandelingsinstallatie, laaggestookte verwarming en geïsoleerde wanden, vloeren en plafonds zorgen ervoor dat het nu behaaglijk warm is in het gebouw.”

Dit was een van mijn meest uitdagende projecten. Het is allemaal goed gelopen en op tijd opgeleverd.

Planning als grote uitdaging 

De strakke planning was een flinke uitdaging, zeker in combinatie met het installeren in een bestaand en doordraaiend monumentaal pand met een zorgfunctie. Door tijdens de uitvoering de lijnen tussen Zorggroep Raalte, de aannemer en de rest van het bouwteam kort te houden, kon er toch snel worden ingespeeld op vragen en veranderingen.

Op de dag nauwkeurig gerealiseerd 

Martijn Endeman: “Wekelijks waren er veel wijzigingen en halverwege het traject schakelden we om van een horizontale naar een verticale planning. Door samen te overleggen en snel bij te schakelen is het ons als team gelukt om de ingediende planning tot op de dag nauwkeurig te realiseren. Het klikte goed binnen het team, wat maakte dat men bereid was om elkaar te helpen. Alle partijen namen de moeite om zich in vraagstukken echt te verdiepen en deze samen flexibel op te lossen. Voor de opdrachtgever werkte dit erg prettig. Een compliment aan het hele team!” 

Rob Fikken zegt: “De termijnen waren meestal kort en de druk was hoog. Wij konden hier goed in meekomen door te zorgden dat de juiste mensen op de juiste plek waren en door kort op de planning te zitten. Zo konden we tijdig opleveren met minimale opleverpunten en de opdrachtgever tevredenstellen.”

De huurders hebben nauwelijks gemerkt dat we aan het werk waren.

Jos Kogelman, projectleider bij Gebr. Meijer Bouwbedrijf B.V.: “Dit was een van de meest uitdagende projecten van de afgelopen 20 jaar dat ik in de uitvoering werk. Er liepen meerdere fasen door elkaar en er was een spoedfase. Het is allemaal goed gelopen en op tijd opgeleverd. Dit is meerdere complimenten waard voor het hele team.”

Overlast beperken 

In een bestaand pand loop je onvermijdelijk tegen verrassingen aan. Zo moesten leidingen worden omgelegd vanwege aanpassingen aan de lift. Rob Fikken legt uit: “Installeren in een gedeeltelijke nog bewoonde zorginstelling vraagt om een nóg secure planning, heldere communicatie en een flexibele opstelling van medewerkers, bijvoorbeeld als het water eraf moet. Onze chef-monteur dacht hierin mee en stemde werkzaamheden die mogelijk overlast zouden geven proactief af met alle partijen.” 

Utiliteitswerk binnen de zorg zie ik als een kerncompetentie van Winkels.

Uiteindelijk hebben de gebruikers nauwelijks hinder ondervonden van de renovatie. “Bij een renovatie heb je altijd wel wat overlast. Toch hebben de huurders nauwelijks gemerkt dat we aan het werk waren. Ze reageerden dat ze het zelfs jammer vonden dat we weer weg waren. Dat zou men niet zeggen als ze veel overlast zouden hebben gehad”, zegt Jos Kogelman.

Voor herhaling vatbaar

 “Ik zie utiliteitswerk binnen de zorg als een kerncompetentie van Winkels. De installateur heeft de specialistische kennis in huis, kan zich inleven in de doelgroep en hiernaar plannen en handelen. Dit soort werken en bedrijfscultuur past ook goed ook bij Meijer, wat bij dit project wederom is gebleken. Uiteindelijk hebben we als team uitstekend samengewerkt, wat bepalend is voor het succes van een project. Voor herhaling vatbaar dus!”, besluit Martijn Endeman.

Onze goede samenwerking was bepalend voor het succes van dit project. Voor herhaling vatbaar dus!

 

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan schakelen.
Projectleider bouwbedrijf Wessels - Studentenhuisvesting Zwolle