Referenties

Nieuwbouw Stork Thermeq

Soort werk
Nieuwbouw hal met kantoor
Plaats
Hengelo
Oplevering
najaar 2014
Opdrachtgever
Van Wijnen Eibergen BV
Architect
Wildenberg (interieur)
Adviseur
Verhoef Installatiemanagement
Aannemer
Van Wijnen Eibergen BV
Installateur
Winkels Techniek

Logistiek met stoom en kokend water

Tot voor kort was Stork Thermeq gevestigd in haar 120 jaar oude pand in het centrum van Hengelo. Voor de wereldwijde leverancier van geavanceerde water-stoom technologie betekende de overstap naar het nieuwe bedrijfspand op het industrieterrein Twentekanaal Noord een grote vooruitgang op gebied van logistiek en flexibiliteit. Winkels Techniek installeerde in no time de volledige elektrotechniek, evenals de verwarming, klimaatbeheersing en datavoorziening.

nieuwbouw-stork-thermeqOmke Poel

Elektrotechniek én werktuigbouwkunde

Het nieuwe bedrijfspand van Stork Thermeq bestaat uit een fabriekshal met aangrenzend een kantoorpand, waar op dit moment (najaar 2015) ruim 200 medewerkers worden gehuisvest. Voor de nieuwbouw van het kantoorpand en de fabriekshal wilde Stork Thermeq samenwerken met één partij die deskundig is op zowel elektrotechnisch als werktuigbouwkundig gebied. Vijf leveranciers kregen de kans om mee te doen en de keuze viel uiteindelijk op Winkels Techniek.

Winkels bood brede expertise en hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs.

Meedenken

De criteria waarop Stork Thermeq de offertes beoordeelde, omvatten naast de prijsstelling ook kwaliteit en de bereidheid om mee te denken. “Winkels kwam vanwege haar mix van brede expertise en hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs als beste uit de bus”, vertelt Operation Manager Omke Poel. “Haar professionele presentatie met aanvullende suggesties, onderbouwd door veel foto’s en tekeningen, hebben ook bijgedragen aan de gunning.”

...zoveel mogelijk meedenken in kostenbesparing en flexibiliteit

Gecombineerde hoofdverdelers

Maikel Pietersen, projectmanager van Winkels Techniek: “Vanaf het eerste contact hebben we zoveel mogelijk meegedacht met Stork Thermeq, bijvoorbeeld qua kostenbesparing en flexibiliteit. Zo hebben we twee gecombineerde hoofdverdelers voor middenspanning naar laagspanning voorgesteld in plaats van een enkele transformatorkast buiten het pand. Omdat de energieverdeler nu veel dichter bij de plaats staat waar het vermogen nodig is, hebben we flink op koper kunnen besparen.”

Flexibele inrichting

“Een ander voorbeeld is het toepassen van railkokers voor het transport van vele duizenden Watts,” vervolgt Pietersen. “Hierdoor kan men de fabriek flexibel inrichten met productielijnen en machines. Ook de kantoren zijn flexibel in te delen door de toegepaste stramienen met werkplekaansluitingen.”

Multifunctionele energieborden

De nieuwbouw kent de nodige technische hoogstandjes, zoals de 34 energieborden in de fabriek met aansluitpunten voor hoogfrequente voedingen, gas en perslucht. Met een watertank van 600 m3 kunnen de producten door afpersen gecontroleerd worden op de sterktetechnische aspecten.

KNX- en gebouwbeheersysteem

In de fabriek is een KNX-systeem in gebruik voor het bedienen en controleren van elektrotechnische zaken als een invalidentoilet (of miva-toilet) en verlichting. Via een paneel dat gekoppeld is aan het geïnstalleerde gebouwbeheersysteem (GBS) worden installaties voor bijvoorbeeld het klimaat en de luchtkwaliteit op afstand gecontroleerd en bestuurd.

Luchtbeheersing in de fabriek

Vanwege de laswerkzaamheden heeft Winkels Techniek de fabriek voorzien van lasdampafzuiging en ventilatie met warmteterugwinning. In combinatie met de vloerverwarming ontstaat zo een thermiek die bijdraagt aan een bijzonder effectieve luchtbeheersing en hoge luchtkwaliteit in de fabriek.

Bij dit project ging het om snelheid met behoud van kwaliteit.

Snelheid – met behoud van kwaliteit

In 10 maanden tijd is het pand opgezet en compleet ingericht. Maikel Pietersen: “Bij dit project ging het om snelheid met behoud van kwaliteit. Dit kon door continu meedenken met de klant en korte lijnen te houden. Verder pasten we lean planningen toe. Onze recente ervaring in het inrichten van de fabriek van Unipro kwam hierbij goed van pas.

De inrichting van de fabriek sluit nu goed aan op de materiaalstromen binnen het productieproces.

Logistiek doordacht

Volgens Omke Poel is het nieuwe bedrijfspand vanuit logistiek oogpunt een enorme stap vooruit: “De inrichting van de fabriek sluit nu goed aan op de materiaalstromen binnen het productieproces, met een flinke reductie van verspilling en handling als resultaat. Vanuit de fabriek rollen de vaak enorme ketels direct de schepen op om via het Twentekanaal te worden verscheept. Vergelijk dit maar met de oude werkwijze, waarbij meterslange en -hoge ontgassers per vrachtauto door het centrum werden geloodst!”

Winkels is een partij waarmee je prima samen kunt optrekken.

Basis voor verdere samenwerking

Stork Thermeq en Winkels kijken terug op een mooi en, gezien de hoeveelheid veranderingen in het korte tijdsbestek, ingrijpend project. "De mensen hebben ons vertrouwen zeker niet beschaamd. Winkels is een partij waarmee je prima samen kunt optrekken. Hoewel we natuurlijk niet gauw weer op deze schaal nieuw gaan bouwen, is wel een mooie basis gelegd voor verdere samenwerking", stelt een tevreden Poel.

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels bood brede expertise en hoge kwaliteit tegen redelijke kosten.
Omke Poel - Nieuwbouw Stork Thermeq