Referenties

Nieuwbouw Unipro BV

Soort werk
Fabriekshal met kantoor
Plaats
Haaksbergen
Oplevering
maart 2014
Opdrachtgever
Unipro BV
Architect
Te Kiefte
Adviseur
Winkels Techniek
Aannemer
Niehof BV
Installateur
Winkels Techniek

Installatiepartner van de groenste fabriek van Europa

Met het realiseren van de groenste fabriek van Europa heeft Unipro haar visie op duurzaamheid op ultieme wijze in de praktijk gebracht. Voor de expertises elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT werkte de Haaksbergse specialist in vloersystemen intensief samen met Winkels Techniek. Het leidde – naast een enthousiaste opdrachtgever – tot uitzonderlijke resultaten op gebied van duurzaamheid, toetreding tot het Koplopersloket van Economische Zaken en een koninklijke opening.

nieuwbouw-unipro-bvMaurice Beijk

GPR van 8,66

Een bedrijfspand dat qua duurzaamheid zijn weerga niet kent. Dat was de opdracht van Maurice Beijk, specialist duurzaam bouwen bij Unipro. "We wilden de groenste fabriek van Europa zijn en dat is gelukt! We werken nu CO2-neutraal in ons hele bedrijfspand en hebben een uitzonderlijk hoge GPR-waardering gekregen van maar liefst 8,66."

Vertrouwen speelde een sleutelrol in onze samenwerking.

Totaalleverancier van techniek

Unipro selecteerde haar partners van het bouwteam op basis van kennis, ervaring en vertrouwen. Vanwege haar adviserende rol, de compleetheid van het aanbod, stabiliteit en interne industriële kennis werd Winkels Techniek gekozen als totaalleverancier van alle techniek in het bedrijfspand.

Co-creatie

Maurice Beijk licht toe: "Omdat deze bouw ‘anders dan anders’ was, speelde vertrouwen een sleutelrol in onze samenwerking. Je moet kennis durven delen en jezelf openstellen om samen het spel te kunnen spelen en het beste resultaat te bereiken. Winkels Techniek had alle technische kennis in huis om in co-creatie onze innovatieve ideeën en ambities waar te maken."

Winkels Techniek had de kennis in huis om onze ideeën en ambities waar te maken.

Duurzame innovaties

Op gebied van duurzame gebouwinstallaties en procestechnieken is alles uit de kast gehaald, aldus Winkels’ projectleider Maikel Pietersen: “Voor de verwarming en koeling van het gebouw is Geoterm toegepast, waarbij gebruik wordt gemaakt van aardwarmte en aardkoude."

"Verder voorzagen we het gebouw van gebalanceerde ventilatie en een warmtepomp met een WarmteTerugWin-installatie (WTW). Mede door het weglaten van een gasaansluiting zijn het kantoor én de fabriek nu geheel CO2-neutraal,” vervolgt Pietersen.

In het pand zijn verder intelligente daglichtregelingen en bewegingsafhankelijke schakelingen te vinden, evenals waterbesparende maatregelen voor alle kranen en douches. De toiletten zijn voorzien van waterloze urinoirs.

Kantoor én fabriek zijn nu geheel CO2-neutraal.

De groene technologie is doorgedrongen tot in de productie, waar componenten worden gemengd bij een temperatuur van 100 °C. Met pelletkachels wordt de benodigde hitte op uiterst efficiënte, duurzame en kostenbesparende manier gegenereerd.

Totale ontzorging

Pietersen: “We hebben Unipro tijdens het hele proces zoveel mogelijk willen ontzorgen: van advisering en coördinatie tot de uiteindelijke realisatie en van de allereerste schets tot en met de nazorg. Binnen het bouwteam vond nauw en intensief overleg plaats met de klant en de bouwer. Naast duurzaamheid was er constant oog voor de kwaliteit en het kostenaspect.”

Ik ben trots op deze samenwerking met Winkels.

Schouder aan schouder

Maurice Beijk kijkt met een goed gevoel terug: “Ik ben trots op deze samenwerking met Winkels. De ingenieurs wisten snel bij te schakelen naar mijn onorthodoxe ideeën waardoor we al snel schouder aan schouder stonden. Ook als sparringpartner speelde Winkels een wezenlijke rol en wist men ons af te remmen als we te ver wilden gaan. Mede door hun kwaliteit zijn wij nu de groenste fabriek.”

Sterke groei

Het streven naar duurzaamheid heeft Unipro geen windeieren gelegd. De pand is geopend door niemand minder dan Koningin Máxima. Unipro is toegetreden tot het Koplopersloket van het ministerie van Economische Zaken. En niet onbelangrijk, het bedrijf zag haar omzet sterk stijgen in een krimpende markt ten tijde van een economische crisis.

Winkels speelde een wezenlijke rol als sparringpartner.

"Alle producten van Unipro krijgen een EPD (environmental product declaration). Bij een architect met ambities op gebied van duurzaamheid komen onze producten nu ‘vanzelf’ bovendrijven. En dat is de kracht van hetgeen we hebben neergezet", besluit Maurice Beijk.

Actueel

Bewust bouwen aan BREEAM-project Demcon
01 november 2022
Op Kennispark Twente wordt op dit moment het nieuwe hoofdkantoor van Demcon gebouwd. Een bouwproject waarbij zoveel mogelijk aan de wens van Demcon wordt voldaan om de MVO-doelstellingen bij de nieuwbouw zichtbaar te maken. Er is dan...
Lees verder
Rapport Connect2030 – ontwikkelingen in de technieksector
30 september 2022
Deze week verscheen het rapport Connect2030 over de toekomst van de technieksector. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkelingen waar Nederland op weg naar 2030 mee te maken krijgt en welke rol de techniek daarin speelt. Met als...
Lees verder
Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Utiliteitswerk in de zorg zie ik als een kerncompetentie van Winkels
Martijn Endeman, Gebr. Meijer Bouwbedrijf (Raalte) - Angeli Custodes Raalte