Referenties

Vernieuwd camerasysteem voor FC Twente

Soort werk
Stadion
Plaats
Enschede
Oplevering
Augustus 2019
Opdrachtgever
FC Twente
Architect
-
Adviseur
Winkels Techniek
Aannemer
-
Installateur
Winkels Techniek

Innovatieve camerabeveiliging

Een betrouwbaar camerabeveiligingssysteem dat klaar is voor innovatieve oplossingen. Dat was de uitvraag van FC Twente. Winkels Techniek heeft deze vraag gerealiseerd door inzet van een compleet dienstverleningspakket: van strategische advisering tot implementatie van het beveiligingssysteem en nazorg.

 

Dynamisch gebouw

De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente in Enschede, werd in 1998 geopend. Sindsdien is het verder uitgebreid en geoptimaliseerd. Anno 2019 heeft De Grolsch Veste capaciteit voor 30.000 bezoekers. Het stadion is een dynamisch object met diverse gebruiksfuncties en dat vraagt om betrouwbare en slimme beveiliging.

 

Winkels Techniek is een geschikte partner voor advisering én implementatie.

Optimalisatie camerabeveiliging

De KNVB stelt hoge eisen aan de beveiliging in en rondom een stadion. FC Twente doet daar nog een schepje bovenop. Niels Vis, veiligheidscoördinator bij FC Twente, vertelt: “Ons camerasysteem voldeed al ruim aan de standaard eisen van de KNVB. Toch wilden wij meer uit onze camerabeveiliging halen door ons systeem sneller te maken en de kwaliteit van onze beveiligingsbeelden te verhogen."

"De optimalisatie die wij voor ogen hadden was complex en vergt expertise in ict- en veiligheidskundige aspecten. We wisten vanuit onze langdurige samenwerking dat Winkels een geschikte partner zou zijn, voor zowel advisering als de implementatie van het nieuwe systeem", vervolgt Niels Vis enthousiast.

Slimme software

Joost Pilage, Manager Safety & Security bij Winkels Techniek vult aan: “We hebben samen om tafel gezeten om alle wensen helder te krijgen. Een betrouwbaar systeem hebben was de basisnorm. Daarom hebben we FC Twente geadviseerd te investeren in een redundant systeem dat in alle gevallen blijft opnemen. We realiseerden dit systeem door het complete serverpark te vernieuwen. Ook hebben we de Grolsch Veste voorzien van innovatieve camera’s met slimme software.”

 

Het systeem van FC Twente is klaar voor nieuwe ontwikkelingen.

Toekomstbestendig systeem

De nieuwe camera’s bij FC Twente zoomen haarscherp in tot op stoel- en gezichtsniveau. Ook behouden ze kleur in het donker.

Joost Pilage vertelt: “We hebben flexibele software ingezet. Daarmee creëren we een stabiele basis voor toekomstige uitbreidingen, zoals de installatie van intelligente camera’s. We zien nu al veel ontwikkelingen in de koppeling van camera’s met geluidsfragmenten, gezichtsherkenning en bezoekerstellingen. Deze ontwikkelingen bieden waardevolle mogelijkheden. Het nieuwe systeem bij FC Twente is daar klaar voor.”

Commandokamer

Het beveiligingssysteem van FC Twente is zo gebouwd dat operators het systeem in no-time kunnen switchen van een kantoor- naar een wedstrijdsituatie. De tribunedelen en het gebied rondom het stadion worden met negentig camerabeelden op negen beeldschermen in de commandokamer in beeld gebracht. De beeldschermen hebben door de nieuwe hardware een hoge resolutie en dat zorgt voor een optimale beeldkwaliteit.

Breed advies

Niels Vis kijkt terug op een prettige samenwerking met Winkels Techniek: “Ik heb waardering voor de manier waarop Winkels zich verdiept in onze uitdagingen. Er werden zowel ict als veiligheidskundige specialisten ingezet. Daardoor werd bij de keuze voor het nieuwe systeem, naast technische oplossingen, ook meegedacht over veiligheidskundige aspecten als de projectie van camera’s en het borgen van bedrijfskritische processen."

 

Ook veiligheidskundige aspecten werden meegenomen in het advies.

Uitdagende planning

De implementatie van het nieuwe systeem moest passen binnen het competitieschema van FC Twente, wat een hoge tijdsdruk creëerde.

“Het was belangrijk dat de camerabeveiliging altijd operationeel was tijdens competities en andere cruciale beveiligingssituaties. Daarom besloten we de hard- en software in fasen te implementeren, tussen de wedstrijden door en binnen specifieke tijden. We realiseerden dat via een strakke planning. Het is erg prettig dat Winkels Techniek zich zoveel mogelijk aanpast aan onze processen en planning en daarbij de deadlines weet te halen“, vertelt Niels Vis.

Joost Pilage vult aan: “Een andere belangrijke schakel in de planning was het testen van omgevingsfactoren. We zochten testmomenten waarbij het netwerk en de stadionverlichting op volle toeren draaiden. Daarnaast hebben we alle camera’s individueel aangepast op verschillende lichtsituaties, zodat deze altijd een goed beeld opleveren.”

Hoge klantgerichtheid

“De Grolsch Veste is voorzien van vooruitstrevende beveiligingstechnologie,” vertelt Niels Vis. “Onze commandokamer is een belangrijk onderdeel in de beveiliging van FC Twente en behoort qua optimalisatie tot de top vijf van Nederland. Winkels Techniek voelt dat goed aan, kijkt echt naar onze wensen en komt vervolgens met doeltreffende technische oplossingen."

Niels vervolgt: "Ook de klantgerichtheid is heel hoog. We hebben vaste contactpersonen waar we prettig mee samenwerken. Als ergens opvolging aan moet worden gegeven staan Winkels monteurs binnen een paar uur op de stoep. Ze lossen het probleem snel en netjes op.”

 

Winkels voelt onze wens goed aan en komt met doeltreffende technische oplossingen.

Meer informatie

Wil jij een vrijblijvend adviesgesprek? Ben je benieuwd wat Winkels Techniek kan betekenen voor de ict en beveiliging van jouw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op

Actueel

Certificaat gasbluscentrale voor brandveiligheidsspecialisten Winkels
13 april 2022
De brandveiligheidsspecialisten van Winkels Techniek hebben recentelijk hun certificaat voor het installeren, inbedrijfstellen en programmeren van de gasbluscentrale van Siemens mogen ontvangen. Daarmee breidt het bedrijf de...
Lees verder
Winkels versterkt adviesrol voor safety & security met komst Henk Buurman
09 december 2021
Door het aantrekken van een zeer ervaren adviseur in de brandveiligheidssector, kan Winkels haar klanten nu voorzien van een volledig safety- en security-advies, op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch niveau. Daarmee...
Lees verder
Snelle transformatie naar modern en gasloos complex
19 oktober 2020
Begin dit jaar transformeerde Winkels Techniek in vijf maanden tijd een kantoorpand in Rijswijk naar een modern en gasloos appartementencomplex. Het complex is voorzien van 128 appartementen, een lounge- en fitnessruimte en een sauna....
Lees verder
Geschikte mensen die weten hoe in ziekenhuizen gewerkt moet worden
Fred Braker, ZGT Almelo - ZGT Ziekenhuis Almelo