Referenties

Studentenhuisvesting Zwolle

Soort werk
357 studentenappartementen, kantoren en medische ruimten
Plaats
Zwolle
Oplevering
December 2014
Opdrachtgever
Dubotechniek B.V. (Zaltbommel)
Architect
Zwarte Hond (Groningen)
Adviseur
Deerns (Zwolle)
Aannemer
Wessels (Rijssen)
Installateur
Winkels Techniek

Studentenhuisvesting nieuwe stijl

De drie woontorens met in totaal 357 volwaardige studentenwoningen en een zorgcomplex prijken fier in het plantsoen nabij de Zwolse binnenstad. Hoofdaannemer Dubotechniek vroeg Winkels Techniek om de nieuwbouw van Studentenhuisvesting Zwolle te voorzien van alle elektrotechniek, de cv-installatie en warmwatervoorziening. De bouwpartijen kijken terug op een relatief groot project, veel repeteerwerk, een succesvolle switch naar tunnelgietbouw – en bovenal een geslaagde samenwerking. 

Ideale studentenhuisvesting

De nieuwbouw in hartje Zwolle is ideaal gelegen voor studenten. Alle 357 studentenwoningen hebben een eigen toilet, douche en keuken. Naast studenten biedt de accommodatie met 26 appartementen, kantoren en behandelruimten ook onderdak voor Tactus Verslavingszorg. Ook het Leger des Heils is er met 10 appartementen gehuisvest. De bewoners beschikken verder over een centrale fietsenkelder, waarvan het dak gebruikt wordt voor een basketbalveld met bankjes. 

Door een goede onderlinge afstemming hebben we het repeteerwerk efficient kunnen uitvoeren.

Efficiënt repeteerwerk

Als hoofdaannemer voor alle elektrotechniek en werktuigbouwkundige installaties (E&W) stond Ronald de Vries, projectleider van Dubotechniek in nauw contact met Winkels Techniek. “Om het repeteerwerk voor deze 357 studenteenheden efficient te kunnen uitvoeren, was een goede onderlinge afstemming cruciaal. Dit is prima gelukt met deze drie partijen. 

We voelen ons zeer thuis in dit soort snelbouwprojecten.

Seriematig werken

Arie Zoontjes, projectleider van Winkels Techniek: “Dit soort studentenhuisvesting, waarbij studenten wonen in volwaardige appartementen, zie je steeds meer. Vanwege onze werkwijze van het seriematig, snel aanleggen van installaties voelen we ons zeer thuis in dit soort snelbouwprojecten.”

Proactief oppakken

De Vries vervolgt: “Winkels heeft het elektrotechnische deel voortvarend uitgevoerd: ze waren proactief en pakten zaken snel op. Dit geldt ook voor de specifieke bouw voor Tactus, waarvoor snel iets moest worden ontworpen en neergezet. Mede door de goede onderlinge afstemming is de bouw snel en soepel verlopen.”

Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan beginnen en snel kan schakelen.

Snel schakelen

Ook voor bouwbedrijf Wessels was de snelheid van oplevering de belangrijkste uitdaging. Winkels ziet men als een gekwalificeerde installatiepartner voor zo’n snelbouw. “Winkels is een degelijke partij waarmee je snel kan beginnen en snel kan schakelen. Aangevuld met hun korte lijnen past het bedrijf goed bij de cultuur van Wessels. Zodoende wordt Winkels ook weer ingeschakeld voor nieuwe projecten zoals de Melkmarkt in Zwolle,” aldus een projectleider.

Complete elektrotechniek

De gebouwen zijn door Winkels Techniek voorzien van de complete elektrotechniek (E-installatie) en de CV-installatie met warmwateropwekking. Via zonnepanelen en ledverlichting is het gebouw nog energiezuiniger gemaakt. Verder installeerde Winkels een brandmeldinstallatie (BMI), een CCTV-installatie voor cameratoezicht, de ict-infrastructuur met glasvezelbekabeling, terreinverlichting en toegangscontrole (i.s.m. de leverancier). Via ‘BREEAM’, een methodiek om integraal de duurzaamheid van gebouwen te meten en beoordelen, is de nieuwbouw gewaardeerd met het certificaat ‘Good’.

De tunnelgietbouw betekende voor Winkels een behoorlijke tijdwinst.

Tunnelgietbouw

Een interessant detail van dit project is dat vlak voor de uitvoering de traditionele bouw is omgezet naar Tunnelgietbouw. Dit maakte het mogelijk om in slechts vier dagen tijd een complete verdieping te bouwen, inclusief de voorbereidingen voor het installatiewerk. Hierdoor kon heel snel gewerkt worden, hetgeen ook voor installateur Winkels een behoorlijke tijdwinst betekende.

Brug over techniek

Ook Arie Zoontjes kijkt terug op een geslaagde samenwerking tussen de verschillende installateurs. Als voorbeeld noemt hij de installatietechniek die is gehuisvest op de zolders van de torens. “Hier komt het installatiewerk van Roderie, Bonthe en Winkels samen. Om het onderhoud ervan zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben we op initiatief van Dubotechniek een leidingstraat van 2 meter toegepast om alle techniek in onder te brengen. Hierover is een brug gebouwd zodat de servicemonteurs de techniek goed kunnen bereiken.”

Actueel

Bereikbaarheid tijdens de feestdagen
16 december 2019
Vanwege de feestdagen zijn wij tussen 23 december en 6 januari beperkt bereikbaar. Bij onverhoopte storingen kan je telefonisch contact opnemen met...
Lees verder
Smart Tiny Lab voor systeemintegratie in de bouw
12 december 2019
Winkels Techniek werkt met verschillende partners aan het Smart Tiny Lab voor systeemintegratie in de bouw. In dit lab kunnen bouwpartners en bouwgerelateerde bedrijven innovatieve producten ontwikkelen, testen, valideren en...
Lees verder
Transformatieproject De Klokkenbelt
10 september 2019
Voormalig verzorgingshuis De Klokkenbelt in Almelo wordt sinds oktober 2018 volledig gerenoveerd en gereedgemaakt voor een duurzame toekomst. Winkels Techniek adviseert bij deze renovatie over alle elektrotechnische-,...
Lees verder
Winkels bood brede expertise en hoge kwaliteit tegen redelijke kosten.
Omke Poel - Nieuwbouw Stork Thermeq