Referenties

Laboratorium Microbiologie en Pathologie ZGT

Soort werk
Kantoorpand met laboratorium
Plaats
Hengelo
Oplevering
eind 2013
Opdrachtgever
Ziekenhuis Groep Twente
Architect
Mas
Adviseur
Royal Haskoning DHV
Aannemer
Plegt-Vos
Installateur
Winkels Techniek (E) / Wolter&Dros (W)

Gestroomlijnd naar een maximaal bouwresultaat

Het uitgangspunt was een laboratoriumgebouw voor de toekomst, waarmee aan de sterk toenemende vraag naar complexe laboratoriumdiensten kan worden voldaan. In Winkels Techniek vond Rik Nieuweweme, projectleider van Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), de installatiepartner met de gewenste kennis en ervaring voor de nieuw te bouwen laboratoria Microbiologie en Pathologie Oost-Nederland. "De oplevering moest in één keer goed gaan. Winkels ken ik als een partij die zich sterk inzet voor het slagen van een project."

laboratorium-microbiologie-pathologie-zgtRik Nieuweweme

Alle elektrotechniek

Het laboratorium is onderdeel van een grotere nieuwbouw waarin ook een nieuw dialysecentrum en een obesitascentrum zijn gehuisvest. Rik Nieuweweme vertelt over de EMVI-aanbesteding (Economisch meest voordelige inschrijving) en de selectie van Winkels Techniek als installatiepartner voor alle elektrotechniek.

Technisch complex

"De bouw van met name het laboratorium met haar technisch complexe omgeving vraagt veel expertise. Vanuit de aanbesteding met een puntensysteem kwam Winkels Techniek als beste uit de bus vanwege haar goede kennis van het BIM (Bouw Informatie Model) en de heldere planningsaanpak. Ook uit eerdere ervaringen, zoals de gezamenlijke bouw van ons OK-complex, wisten we dat Winkels een competente partij was voor deze opdracht."

Ook uit eerdere ervaringen wisten we dat Winkels
een competente partij was voor deze opdracht.

Verregaande eisen

Maikel Pietersen, projectleider van Winkels Techniek, sluit zich hierbij aan: "Door onze ervaring binnen ziekenhuizen kennen we de verregaande eisen als het gaat om de kwaliteit en mogelijkheden van zorgcomplexen. Een voorbeeld hiervan is het schoon en nauwkeurig werken op de bouwplaats. Dit lukte, mede door de toegepaste lean-planningsmethode."

Gestroomlijnd bouwproces

Met de integrale toepassing van lean bouwen, BIM en Strategisch Inkoopmanagement (SIM) ontstond een gestroomlijnd bouwproces. Pietersen: "Het was een intensieve, geslaagde samenwerking tussen meerdere bouw- en installatiebedrijven, waarbij we elkaar goed aanvulden en ons transparant opstelden naar elkaar toe. We gingen allen voor het beste bouwresultaat!"

...een geslaagde samenwerking waarbij we
elkaar goed aanvulden en ons transparant opstelden...

Gevalideerd opleveren

Dit was geheel conform de opdracht van Rik Nieuweweme. "Vaak zie je dat er tot een half jaar na oplevering nog allerlei herstelwerkzaamheden in het gebouw nodig zijn, met alle extra overlast en kosten van dien. Dit hebben we weten te voorkomen door alles gevalideerd te laten opleveren." Hierbij wordt tijdens de oplevering samen met de gebruiker getest of de werking van het onderdeel overeenkomt met hoe het van tevoren is gespecificeerd.

Specifieke installaties

Het gebouw staat bol van de complexe techniek. In het laboratorium lopen vele voedingsleidingen voor verschillende soorten water en vloeistoffen, diverse afvoeren, luchtkanalen met afzuigsystemen en gassen. Verder is het gebouw voorzien van uitgebreide ICT en chemicaliënopslag. Het gebouw is uitgerust met een noodstroomaggregaat (NSA) en een UPS-noodstroombatterij, zodat de zorgprocessen bij calamiteiten doorgang kunnen vinden.

Door de lean-planning is het project precies op tijd opgeleverd.

Ook kent het gebouw een scala aan beveiligingsinstallaties als brandmelding, gasblusinstallaties, inbraaksysteem, camera en intercominstallaties. De luchtdichte Biosafety level 3 (BSL3)-laboratorium en de inbraakbeveiliging op het niveau van een bankgebouw, kleuren het plaatje verder in van de hoogwaardige, zeer specifieke installatietechniek die in dit complex is toegepast.

Op tijd

Maikel Pietersen: "Door de lean-planning is het project precies op tijd opgeleverd, zonder uitloop. We hebben alle typen installaties binnen elektrotechniek zelf gedaan, met specialistische zaken als een geïntegreerde M2L-energieverdeler voor middenspanningsaansluiting en laagspanningsverdeling."

Een opvallend detail vond ik de sterke inhoudelijke kennis en proactieve houding van de monteurs.

Wat is Nieuweweme bijgebleven van deze samenwerking met Winkels Techniek?

"Qua techniek zijn we vrij conservatief, alles moest op basis van bewezen technologie. Winkels heeft dit goed aangevoeld," vindt Nieuweweme, en hij voegt toe: "Een opvallend detail vond ik de sterke inhoudelijke kennis van de monteurs en hun proactieve houding. Toen zich uitdagingen voordeden tijdens de uitvoering, zochten zij vanuit hun eigen kennis naar oplossingen. Ze namen deel aan discussies en probeerden fouten zelf te verhelpen, zonder vragend naar de projectleider te kijken."

 

Actueel

Zou dit jou agenda kunnen zijn?
20 oktober 2017
Wij zoeken een enthousiaste organisator die ons bedrijf komt versterken als projectmanager. Zou dit jou agenda kunnen zijn? Dan maken wij graag kennis met jou! Klik hier voor de...
Lees verder
Frisse start na de vakantie?
30 augustus 2017
Winkels Techniek bestaat uit een team met enthousiaste en gedreven vakmensen. En wij zijn volop op zoek naar nieuwe collega’s! Wil jij werken met jouw technisch talent in een uitdagende functie? Heb jij ambities in de...
Lees verder
Installatietechniek voor het Innovatiepad in Enschede
24 mei 2017
Het is zover: de aanleg van het Innovatiepad op het Kennispark in Enschede is begonnen! Het Innovatiepad is een nieuw fiets- en wandelpad dat de doorgang gaat vormen van station Kennispark naar de ingang van Universiteit Twente. De route moet...
Lees verder
Er was sprake van effectief samenspel, waarin we snel konden schakelen
Dinand van den Berg, directeur van Goossen Te Pas Bouw - Uitbreidingen Grolsch Veste